Na padinama Kalnika smjestili su se Mirisni kalnički vrtovi, odnosno predivno polje lavande na svega 0,3 hektara zemlje. Uz lavandu, nalazi se tu još i smilje, neven, matičnjak, kadulja i timijan, a nekoliko polja dalje i divlji šipak. Taj predivan prizor djelo je obitelji Golub.
Ipak, lavanda zauzima posebno mjesto, prva je Angustifolija, prava, jestiva lavanda koja, iako daje manji prinos, nudi svoje jedinstvene prednosti. Druga vrsta, hibridna lavanda, industrijska je varijanta koja dominira poljima OPG-a Golub.
– Lavanda se nametnula iz jednostavnog razloga jer je tlo kod nas dosta kamenito. Takvo tlo njoj paše, a pomaže i činjenica da kod nas ima puno sunčanih dana i sam Kalnik je specifičan po toj svojoj mikroklimi – govori Zoran Golub istovremeno nas pitajući osjećamo li se kao da smo na moru.
I da, uistinu, putujući prema Mirisnim kalničkim vrtovima, osjećali smo se kao da smo na Mediteranu i samo smo čekali kad će se iza kojeg brijega pojaviti modro, predivno more.
Punih šest godina Zoran se brine za svoju lavandu, zasađenu na imanju njegovih roditelja, a sve radi ručno, bez ikakvog prskanja ili tretiranja. U tome i leži tajna njegova uspjeha, a nakon napornog dana na primarnom poslu (o.p. bavi se građevinom), polje lavande dođe mu kao odmor i svojevrsno punjenje baterije.
Osim što Zoranu nudi mir, Mirisni kalnički vrtovi svojim posjetiteljima, kojih uistinu ima, nudi zadovoljstvo, lijep pogled, šetnju poučnom stazom, ali i korisne proizvode.
– O svemu se brinem sam, moja obitelj i ja, sami ih beremo, naravno, dođu nam i dobri ljudi koji imaju vremena pa nam pomognu. Nakon branja kreće sušenje prirodnim procesom, a tako zadržavajući bogati miris i boju. Suhi cvijet prodajemo i onda on dalje putuje u ruke onih koji ga koriste u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji – kaže nam Zoran.
Obitelj Golub proizvodi eterično ulje od lavande kao i hidrolat, a ove godine sretan je Zoran jer su jedni turisti iz Nizozemske ostali oduševljeni eteričnim uljem, pokupovali isto i zasad ovu obitelj “riješili” zalihe.
Ponukani reakcijama raznih turista koji dolaze na Kalnik, i sam Zoran razmišlja o još većem pothvatu, a možda čak i o ugostiteljskoj usluzi.
– Dosta ljudi dođe kod nas, zastanu na imanju, prošeću poljem, svašta nauče na našoj poučnoj stazi, a nakon toga uvedemo ih u naš mali “muzej” u kojem se nalaze stari predmeti naše obitelji. Tu im pokažemo što sve proizvodimo, najviše se kupuju čajevi, ali eto ostali smo ove godine i bez eteričnih ulja i hidrolata lavande – kaže naš sugovornik dodajući kako istovremeno od onog divljeg šipka s drugog polja rade pekmez koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Dakle, moglo bi se reći da planova ima i ako Zoran krene u ostvarenje istih, ovo imanje će svakako doživjeti novu fazu rasta i razvoja. No kaže nam naš sugovornik, da se zasad još uvijek premišlja i nema hrabrosti preskočiti tu “lokvicu” koja mu se našla na putu do još većeg razvoja OPG-a Golub.
– Napravite sve, ostvarite si sve i onda dođete do lokvice koju treba preskočiti. Eh, ja sam pred tom lokvicom i nisam siguran koliko sam hrabar u ovom trenutku napraviti taj korak, hoću li je uspješno preskočiti ili u nju uskočiti – kaže Zoran.
Briga za lavandu i ostalo bilje nije mali posao. Kroz cijelu godinu, poput svih drugih poljoprivrednih aktivnosti, postoje određeni zadaci koje treba obaviti. To uključuje košnju između redova i uklanjanja korova, ali kako ističe Zoran, najveći posao dolazi u srpnju.
– Ljudi nas prepoznaju, zovu, pitaju mogu li nas doći posjetiti. Kad sam započinjao ovu priču nisam uopće mislio da bi moglo doći do ovolikog interesa i sretan sam što ljudi uživaju u našem mirisnom vrtu – rekao je Zoran, ističući kako će vrijeme pokazati svoje, ali sretan bi bio kad bi uz svoje pripravke od raznog bilja koje uzgaja mogao turistima poslužiti nešto za popiti i nešto za pojesti u predivnom ambijentu njegova malenog, ali krasnog “muzeja”.
Mi mu želimo da ostvari svoje ideje i da hrabro preskoči tu lokvicu!