16.8 C
Koprivnica
Srijeda, 15. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
vodič za začine

KUHAJTE KAO CHEF U koja jela se stavljaju suhi ili svježi, a kad ih je dobro prepržiti na ulju…evo par savjeta
K

Prema studijama, klinčić i cimet zadržavaju antioksidativna svojstva na temperaturama od 180 stupnjeva Celzijevih. Zato te začine možete dodati na početku ili na sredini kuhanja, no vrijedi samo dok je temperatura ispod 180 stupnjeva.

Ne propustite

Ako želite najbolji okus od svakog začina koji koristite, stručnjakinja za začine dr. Kanchan Koya savjetuje da ih pomalo dodajete tijekom svakog koraka pripreme hrane.

U tradicionalnim jelima poput curryja ili variva prvi je korak dodati sve začine u vruće ulje. Aromatični začini poput češnjaka, đumbira ili luka dolaze na red sljedeći. Na kraju, pospite jelo suhim začinima kad je gotovo. Dodajući začine na ovaj način omogućujete bogatu aromu svakog jela.

Kako biste dobili još više od svakog začina, chef Akhtar Nawab kaže da ih je najbolje tostirati prije svakog kuhanja.

Kurkuma, primjerice, sadrži snažan spoj kurkumin koji znanstvenici proučavaju zbog antioksidativnih i protuupalnih svojstava. No tijelo ga ponekad ne apsorbira na odgovarajući način. Kako biste olakšali apsorpciju kurkumina, Koya preporučuje da ga aktivirate na masnoći i toplini. To znači da dodavanjem kurkume na vruće ulje na početku kuhanja omogućujete njezinu najbolju nutritivnu vrijednost.

Prema studijama, klinčić i cimet zadržavaju antioksidativna svojstva na temperaturama od 180 stupnjeva Celzijevih. Zato te začine možete dodati na početku ili na sredini kuhanja, no vrijedi samo dok je temperatura ispod 180 stupnjeva. Dodatno, muškatni oraščić na istoj temperaturi povećava svojstva onemogućavanja aktivnosti slobodnih radikala.

Toplina oslobađa i neke vitamine, minerale i antioksidanse. Iako taj učinak kod začina još valja istražiti, Koya smatra da je najsigurnije koristiti začine na početku i na kraju kuhanja kako biste bili sigurni da ste iz njih izvukli najbolje.

Važno je znati da svježe začine najčešće dodajemo na početku, dok suhe začine dodajemo na kraju kuhanja, piše 24 sata.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Final four

Podravka suvereno izborila finale Kupa u Poreču, na korak su do dvostruke krune

Upravo je završilo drugo polufinale ženskog rukometnog Kupa u Poreču. Rukometašice Podravke suvereno su pobijedile ekipu Splita 39:16 (19:7)...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×