Berite mlade listove (vrh koprive i tri do četiri reda ispod vrha) i to negdje u prirodi gdje nema prometa, neke industrije i zagađenog zraka.
Šećer možete zamijeniti stevijom ili većom količinom meda.
Ovaj sirup odličan je za cijeli organizam, odličan je protiv alergija, probavih tegoba i anemije te jača imunitet.
Sastojci:
- 800 g listova mlade koprive
- 15 limuna
- 1,5 kg šećera
- 10 žlica livadnog meda
- 2 litre vode
Postupak:
U lonac stavite listove koprive, limun narezan na kolutove i vodu – poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga sve procijedite i to tako da na cjedilo stavite gazu. Limun i koprivu izgnječite rukama kako bi izašlo što više soka.
Na kraju dodajte šećer (ili neko drugo sladilo) i ostavite par sati, povremeno miješajte dok se sav šećer ne otopi. Gotov sirup ulijte u sterilizirane boce i čuvajte na hladnom. Želite li da vam sirup dulje traje, možete ga pasterizirati, piše 24sata.