19.9 C
Koprivnica
Srijeda, 26. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ludbreška baština

FOTO Zavirite u Bakinu hižu i Dedekov dvor
F

Ne propustite

Cilj nam je bio na dobrovoljnoj bazi okupiti što više kreativnih osoba koje imaju znanje i ljubav prema starinama naše baštine i koje bi to znanje prenijele na mlade, kazala je Franciska Schubert, predsjednica Udruge Žene iz centra svijeta.

U centru Ludbrega, u nizu naizgled običnih kuća, smjestila se jedna Bakina hiža, s Dedekovim dvorom, koja čuva vrijednu i bogatu baštinu ludbreškog područja s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

U njoj djeluju i o njoj brinu članice Udruge Žene iz centra svijeta. Ususret 10. obljetnici postojanja Udruge, pokucali smo na vrata Bakine hiže. Dočekale su nas Franciska Schubert, predsjednica Udruge, i Biserka Kutnjak, članica, i povele nas u razgledavanje.

Cijela kuća odiše atmosferom prošlosti. U velikoj sobi izloženi su starinski kreveti, ormari puni odjeće koja se nekad nosila, zipka, a zidovi su ukrašeni slikama u starinskim drvenim okvirima. U toj istoj prostoriji mogu se naći zanimljivi predmeti s kraja 19. stoljeća koji su se upotrebljavali u kuhinji. Središnji dio čini tkalački stan.

Biserka Kutnjak // Foto: Matija Gudlin
Biserka Kutnjak // Foto: Matija Gudlin

– Od stare pređe radimo nadstolnjake, torbe i razne suvenire. Sve radimo baš onako kako se nekad radilo. Najprije se češlja konoplja nakon čega se dobije pređa koja se potom prede. Nakon toga se snuje i stavlja na tkalački stan – objasnila je B. Kutnjak.

Sve što naprave izlože u posebnoj sobi punoj raznoraznih suvenira. Hodnik je isto tako ukrašen krpama i ručnicima napravljenima od domaćeg platna. Podrum kuće čuva priče starih igračaka. Najstarija među njima je medo punjen slamom koji je donacija obitelji Čerepinko.

U dvorištu Bakine hiže smjestio se Dedekov dvor pun raznih alata za rad na polju, zatim gospodska kola, a njegova radionica čuva blago starih zanata. Upravo je čuvanje baštine jedan od glavnih ciljeva Žena iz centra svijeta.

Franciska Schubert // Foto: Matija Gudlin
Franciska Schubert // Foto: Matija Gudlin

– Cilj nam je bio na dobrovoljnoj bazi okupiti što više kreativnih osoba koje imaju znanje i ljubav prema starinama naše baštine i koje bi to znanje prenijele na mlade – kazala je F. Schubert.

Upravo stoga organiziraju brojne kreativne radionice za vrtićarce i učenike, a ove godine provode projekt Igla i konac: vezenje. Želja im je pokazati najmlađima kako se nekad vezlo, šivalo i tkalo. Organiziraju brojne izložbe, a nedavno su upriličile izložbu fotografija Ludbrežani kojih više nema, a koja se još uvijek može razgledati u ovoj kući.

– Izložbu smo napravile zbog poštivanja osoba koje smo poznavale kako bi im se zahvalile i odužile za to što su djelovali u udrugama i društvima kroz koje su njegovali kvalitetu života u Ludbregu – zaključila je F. Schubert.

Udruga danas broji oko 132 člana, a već u travnju pripremaju veliku proslavu svoje 10. obljetnice.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pan Ljetna liga

FOTO Malonogometne vratolomije zagospodarile na igralištu Apaša, počela je Pan Ljetna liga

Županijske nogometne lige završile su prije nekoliko tjedana, no ljubitelji nogometa ne moraju očajavati. Osim Europskog prvenstva, ljubitelji nogometa...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×