18.4 C
Koprivnica
Srijeda, 31. srpnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
jad i čemer

Podravski ratari bacaju povrće: Čovjeku se plače, ja gubim pola, a netko se bogati na mojoj muci
P

Ulazni su im troškovi, kažu, poskupjeli, a satnica berača gotovo se izjednačila s inženjerom, dok otkupna cijena to ne pokriva.

Ne propustite

Podravski poljoprivrednici pobacali su svoje povrće jer im otkupna cijena ne pokriva troškove, a na tako su ih pokušali barem smanjiti, kad neće zaraditi.

Iz plastenika, umjesto na tržište, krastavac je bačen na njive.

–  S 20 ili 25 centi ne možemo parirati nikome. Naberite tonu krastavaca za 200 eura, gdje je tu voda, gdje je tu prihrana, gdje su tu radnici, gdje smo tu mi – rekao je Željko Vedriš, povrtlar iz mjesta Stari Gradac kraj Pitomače.

Na ogromnim je hrpama razno povrće.

– Kako primarno proizvodim papriku, najviše se bacilo paprike – rekao je Ivan Počepan, povrtlar iz Rogovca.

Proizvođači bacaju povrće zbog niskih otkupnih cijena

– Prva klasa išla je po 80 centi, druga po 40 centi, a na kraju bi nam još četvrtinu odbili. Po toj se cijeni doslovno ne isplati proizvesti tu papriku, a kamoli ubrati i proslijediti dalje – rekao je Počepan.

Ulazni su im troškovi, kažu, poskupjeli, a satnica berača gotovo se izjednačila s inženjerom, dok otkupna cijena to ne pokriva.

Vedriš je dosad bacio osam do deset tona.

Čovjeku se plače

– Čovjeku se plače, dosad sam bacio osam do 10 tona. Ne mogu ja kao proizvođač gubiti pola, a netko se obogatiti na mojoj muci i dići euro više – očajan je.

Otkupne cijene sada su ipak nešto porasle pa je i bacanje stalo, ali pitanje dokad će to trajati, jer tržište nije stabilno.

– Nalazimo se ispred površine gdje je u proljeće rastao proljetni kupus koji smo, nažalost, morali zaorati. Ponuđena cijena bila nam je 17 centi, a na nju mi nismo mogli odraditi svoje troškove proizvodnje –  rekao je povrtlar Saša Sever za dnevnik.hr

Dodajmo i kako će dio njih imati akciju besplatnog dijeljenja povrća svim zainteresiranim građanima grada Virovitice i okolice. Održat će se sutra 1. kolovoza, od 14 sati na virovitičkom Trgu kralja Tomislava.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Svečano uz Dan pobjede

FOTO/VIDEO Slave 33 godine ponosa i zajedništva uz bogat program, u subotu i druženje

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 33. Obljetnice osnutka podravskih braniteljskih postrojbi, Ministarstvo hrvatskih branitelja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×