22.9 C
Koprivnica
Srijeda, 9. listopada 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Razgovor u povodu

FOTO Prvi čovjek bolnice dr. Mato Devčić: Povećali smo broj specijalista za 50 posto, a mogli bismo dobiti vlastitu urologiju
F

Danas, možemo se pohvaliti, imamo 120 specijalista i 44 specijalizanata. Kad sam došao bilo je oko 80 specijalista i 40 specijalizanata.

Ne propustite

Više od deset mjeseci prošlo je otkako je koprivnička Opća bolnica ponovno promijenila svog “vlasnika”. Upravljačka prava od 1. siječnja 2024. godine ponovno su u rukama Države, to jest Ministarstva zdravstva. Dugovi hrvatskih bolnica i dalje sustavno rastu, dok one i dalje posluju kao što je to bilo u vrijeme kad su njima upravljale Županije; s druge strane najavljene reforme hrvatskog zdravstva zasad još uvijek nema na vidiku.

Nedavno novoizabrani ravnatelj koprivničke bolnice u još jednom mandatu, dr. Mato Devčić, kaže kako su “stari problemi” gomilanja dugova bolnica još uvijek tu, no kao pozitivnu stranu ističe činjenicu da su se smanjili rokovi, to jest valute plaćanja prema dobavljačima.

Razlog su i poznate sanacije dugova ponajviše prema HZZO-u. Dr. Devčić ističe kako su bolnice potpisivanjem ugovora s HZZO-om kao osiguravateljem stvorene praktički pred gotov čin te se nada da je jedno od rješenja da se u sustav uključe i drugi osiguravatelji pa bi bolnice u tom slučaju mogle odlučiti što je za njih bolje ili povoljnije.

Dr. Devčić: Dinamika komunikacije efikasnija sa Županijama

– Bolnice se i dalje u visokom, iznad 90 posto, iznosu financiraju iz državnog proračuna, samo se više sredstva ne transferiraju kroz županijske budžete, to jest kroz decentralizirana sredstva. Sigurno da u značajnom dijelu na poslovanje utječe i umješnost ravnatelja i uprave, te sigurno ima u zemlji bolnica koje nisu na našoj razini i imaju određenih problema. Naravno može se napraviti određena usporedba kako je bilo kad vama upravlja Županija, a kako je sad kad je to Država – priča dr. Devčić čija je, podsjetimo bolnica lani bila jedna od tek četiri u cijeloj državi koje su poslovale pozitivno.

mato devčić
Ravnatelj Dr. Mato Devčić // Foto: Ivan Brkić

– Dinamika komunikacije pa i odlučivanja lokalnog tipa naravno, značajno je drukčija, reći ću i brža i spremnija na ad hoc promjene ovisno o potrebama. Realno, nadzor financija i kontrola upravljanja, to je i dalje na istoj razini kao što je bilo.

Ipak, može se sigurno reći da je pitanje u kojoj mjeri bi se ostvarili silni bolnički projekti da je prethodnih godina Opća bolnica bila u državnom, a ne županijskom “vlasništvu”.

– Fleksibilnost u planiranju i donošenju odluka kad vama upravlja netko ovdje, dakle Županija, puno je bolja nego kad je to negdje drugdje. To vrijeme, dakle proteklih osam godina kako sam ja bio ravnatelj proveli smo stvarno mnogo značajnih, uglavnom europskih projekata. Morate znati da je Županija i svojim fiskalnim kapacitetom i kredibilitetom omogućila nama da uopće sklopimo zajmove s poslovnim bankama, a u nekim projektima je i svojim sredstvima dodatno isfinancirala dio projekta – navodi dr. Devčić koji dodaje tu i određenu “brigu” oko toga da će se projekt i provesti.

mato devčić
Centar za palijativu najveći projekt u provedbi // Foto: Ivan Brkić

Županija prepoznala potrebe cijelog sustava

– Županija je, na zadovoljstvo građana, prepoznala ne samo potrebe naše bolnice nego cijelog zdravstvenog sustava, dakle i ostalih zdravstvenih ustanova te uložila značajna sredstva u razvoj – pridodaje ravnatelj koji je ponosan i na svoj bolnički “administrativni” tim koji je odradio zanačajan dio posla u pripremi, pisanju i prijavi, posebno EU projekata.

A projekti koji su odrađeni su prilično veliki, od energetske obnove čitave bolnice, gradnje objekta dnevne bolnice, uređenja objekta praonice rublja pa i nabavke modernog uređaja za magnetsku rezoznancu, ali i 128-slojnog CT-a te mnogi drugi. Jedan od onih koji su u tijeku, kao “ostavština” iz vremena Županije kao osnivača je i značajan, gotovo 11 milijuna eura vrijedan projekt regionalnog Centra za palijativu u sklopu Sporazuma Sjever. Dr. Devčić navodi kako je papirologija spremna, čeka se potvrda o financiranju i samo je pitanje vremena kad će ići natječaj za izvođača radova.

Kad se govori o bolničkom sustavu teško je ne dotaknuti se priče o nedostatku liječnika. Ravnatelj koprivničke bolnice ističe kako je situacija znatno bolja nego li dok je došao.

mato devčić
Povećali broj specijalista za 50 posto! // Foto: Ivan Brkić

– Danas, možemo se pohvaliti, imamo 120 specijalista i 44 specijalizanata. Kad sam došao bilo je oko 80 specijalista i 40 specijalizanata, dakle povećali smo broj liječnika sa specijalizacijom za 50 posto. No, ne možemo na tome stati i zadovoljiti se – kazuje on i ističe kako bi, da ima magični štapić, bio sretan da može oformiti djelatnost urologije.

Djelatnost urologije velika želja!

– Ova bolnica nije dosad nikad imala vlastitu djelatnost urologije. Uglavnom radimo sa zamjenama iz drugih ustanova. Početkom 2026. godine, postoje naznake, naš bi specijalizant mogao postati i stalni liječnik, a tu je još jedna liječnica pa se nadam da ćemo u skorijoj budućnosti imati pravi odjel – nada se Devčić.

S obzirom na veliku fluktuaciju pa i odlaske liječnika, rast broja specijalista dobra je vijest. I tu je vjerojatno određenu ulogu odigrala i Županija sa svojim pionirski projektima. Među rijetkima je koje već pet godina subvencioniraju stambene kredite liječnicima koji se odluče ostati. Tu mjeru sada već koristi gotovo 50 liječnika s područja županije.

– Ne znam koliko ih koristi mjeru, no očito je da ona daje rezultata, nije to mali broj – dodaje ravnatelj koprivničke bolnice u novom ćetverogodišnjem mandatu.

mato devčić
Foto: Ivan Brkić

U javnosti se zadnje vrijeme često polemizira o liječnicima koji dio radnog vremena provode u bolnicama, a nakon toga u privatnim poliklinikama. Dr. Devčić nije od onih koji smatraju da je to problem. Ističe kako postoji pravilnik Ministarstva zdravstva iz 2013. koji određuje prava i obveze liječnika te kako nijedan od njih, a koji izrazi želju za radom u privatnom sektoru, ne može to učiniti bez odobrenja i suglasnosti javne ustanove u kojoj radi. Ravnatelj koprivničke bolnice dodaje kako to nimalo ne utječe na rad bolnice.

– Oni koji i inače mnogo rade, rade dosta i privatno. Mi točno znamo tko je gdje i koliko radio, vodimo stalnu evidenciju i brinemo da ne dođe do nepravilnosti koje bi dovele javnu ustanovu, dakle bolnicu u nepovoljan položaj – navodi dr. Devčić.

Programski sadržaj nastao u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom. 

Za odlazak fizioterapeutu više neće trebati liječnik opće medicine, otvaraju se sestrinska savjetovališta

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tradicionalno

Biraju se najpčelica i najmedenjak, prijavite svoje mališane i dođite na Medveni den

Tradicionalni Medveni den i ove će se godine održati u centru Đurđevca. U subotu u 10 sati na Trgu svetog...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×