15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 2. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Facebook rasprava

Trudnice zahtijevaju: Želimo epiduralnu u koprivničkoj bolnici
T

Ne propustite

Sandra Sinjeri, sanacijska upraviteljica koprivničke bolnice, objasnila je da se epiduralna rodiljama ne može pružiti, jer nemaju dovoljan broj anesteziologa.

Buduće majke i trudnice ovih su dana na Facebook grupi Mame KC pokrenule poveću raspravu o tome pruža li koprivnička bolnica mogućnost dobivanja epiduralne anestezije prilikom poroda. Pitanje je postavila mlada trudnica, a u mnoštvu komentara žene su izrazile nevjericu jer im ništa neće olakšati porođajnu bol te se pitaju hoće li morati na porod u Zagreb ili Varaždin.

Sandra Sinjeri, sanacijska upraviteljica koprivničke bolnice, objasnila je da se epiduralna rodiljama ne može pružiti, jer nemaju dovoljan broj anesteziologa.

– Iz bolnice je tijekom posljednjih godina u inozemstvo otišlo šest anesteziologa. Trenutno ih imamo osam, a od toga četiri na specijalizaciji – objasnila je ona.

Sandra Sinjeri // Foto: Matija Gudlin
Sandra Sinjeri // Foto: Matija Gudlin

Ako je anesteziolog slobodan, tj. ne radi na nekom zahvatu, on bi teoretski mogao rodilji dati epiduralnu, no S. Sinjeri kaže da ne žele posao raditi polovično.

– Ili ćemo imati mogućnost epiduralne ili nećemo. Može se dogoditi da ju žena dobije pa anesteziolog mora na neku hitnu operaciju i ne može ju ponoviti, tako da to nema smisla – kazuje ona.

Tijekom svibnja 2012. godine, u koprivničku bolnicu je uvedena epiduralna i rodilje su je mogle dobiti u bilo koje vrijeme, a ukinuta je u listopadu 2014. godine.

– U periodu od 2,5 godine učinili smo 41 epiduralnu anelgeziju. S obzirom na broj anesteziologa koji su izvodili postupak, ispada da je svatko ponaosob učinio u prosjeku dva postupka u godinu dana, što smatramo da je nedovoljno da bi njime suvereno vladali – smatra Sinjeri.

Zaključila je kako je za kvalitetno obavljanje te usluge potreban veći broj anesteziologa, koji bi bili dostupniji i ginekolozima i rodiljama, a koje bolnica na žalost nema.

Poznati koprivnički ginekolog Goran Bojanić objasnio je da je pružanje epidurane kompliciran zahvat jer se mora ući u takozvani epiduralni sloj u području križa te zahtijeva određenu vještinu.

No s educiranim anesteziologom, to je izrazito sigurna tehnika koja se već puno godina primijenjuje u cijelom svijetu i jako se dobro podnosi.

Objasnio je da u potpunosti ublažava bol te ne utječe na brzinu poroda.

– U inozemstvu je to standard. Trebamo ženama biti na usluzi i pomoći, a ne otežati porod – mišljenja je Bojanić.

Objasnio je i da je prilikom carskog reza moguće dobiti spinalnu ili opću ansteziju. Tijekom spinalne, rodilja je budna te ne osjeća donji dio tijela.

-Ako je riječ o hitnom zahvatu, ide se na klasičnu, a u protivnom je spinalna svakako bolji izbor, jer je manji šok i za ženu i za dijete – tvrdi Bojanić.

A sve više žena posljednjih godina odlazi na porod u Varaždin te su tamo tijekom 2015. godine rodile 44 žene iz Koprivničko-križevačke županije.

– Svaka pacijentica prema medicinskoj indikaciji dobije svaki indicirani medicinski zahvat tijekom 24 sata. Ako su anesteziolozi angažirani u operaciji ili kirurškom šoku, a rodilja treba dobiti epiduralnu, onda će anesteziolozi dovršiti zahvat koji je u tijeku, što ne znači da rodilja neće dobiti epiduralnu analgeziju, ali nešto kasnije – rekla je Aleksandra Špoljarić, šefica varaždinske ginekologije.

Dodala je da se svi zajedno zalažu za humanizaciju poroda i poštivanje rodilja i njene bliske pratnje u porodu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kvizaški nastup

Koprivnički knjižničar Kristian Ujlaki odličan na Milijunašu, otišao kući s dobrim dobitkom

Svim Koprivničancima dobro poznati knjižničar Kristian Ujlaki nastupio je danas na kvizu Tko želi biti milijunaš. Kristian je vrlo glatko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×