6.5 C
Koprivnica
Subota, 2. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POREZI, PRIREZI, DOPRINOSI

Ako vaša neto plaća iznosi osam tisuća kuna, u proračunu godišnje ostavljate čak 80 tisuća kuna, evo na što sve odlazi taj novac
A

Neovisno o tome koliko malo trošite, ne možete zaobići poreze, pogotovo u državi koja ima jednu od najviših općih stopa PDV-a, ali i druge porezne izdatke.

Ne propustite

Čak 79.290 kuna u godini – toliku sumu uplati zaposlena osoba u Hrvatskoj čija mjesečna neto plaća iznosi nešto više od one prosječne, u ovom slučaju 8.000 kuna prosječne, prenosi RTL.hr.

Od tih gotovo 80 tisuća, 64.680 kuna odlazi na porez na dohodak i prireze, mirovinske i zdravstvene doprinose. Ipak, tu se ne nazire kraj jer iznos od gotovo dvije mjesečne plaće odlazi kroz porez na dodanu vrijednost odnosno PDV, ali i trošarine koje se odnose na usluge i proizvode neophodne za življenje za koje izdvaja od svoje neto plaća. Prema računici portala Slobodna Dalmacija, iznos PDV-a i trošarina se penje do čak 14.610 kuna.

Zbroj svih tih davanja iznosi nevjerojatno velikih 79.290 kuna. Ipak, najviše odnose doprinosi, točnije izravni porezi kojim se financira zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Ipak, i poslodavac za osobu s mjesečnom neto plaćom od 8.000 kuna uplati godišnje 22.757 kuna godišnje što je stopa od 16,5 posto godišnje plaće. Za spomenutu plaću iznos koji se odnosi na mirovinski doprinos u prvi stup se penje do čak 20.688 kuna, što je 15 posto od bruto mjesečne plaće. S druge strane, uplaćeni novac na mjesečnoj razini odlazi u fond socijalne solidarnosti iz kojeg se isplaćuju mirovine umirovljenicima svakog mjeseca. Poslodavac osobe s plaćom od 8.000 uplaćuje i pet posto bruto mjesečne plaće na osobni račun u drugom mirovinskom stupu što iznosi 12.467 kuna poreza na dohodak i 1870 kuna prireza, u ovom slučaju – 15 posto prireza za Split. Porez na dohodak i prirez pripadaju gradu ili općini u kojoj živi porezni obveznik.

Kućanstvo koje živi od navedene plaće od 8.000 kuna plati poreza u iznosu od gotovo dvije godišnje plaće. U godinu dana, iz kućanstva odlazi 14.610 kuna samo na PDV. Prosječan izdatak za hranu i bezalkoholna pića penje se do 24.538 kuna, od čega država uzme 3167 kuna PDV-a.

Godišnji iznos koji izdavajate za komunikacije raste do 6.500 kuna u što je uračunat statistički podatak od 4.500 kuna troška za pretplate za TV, internet i telefon. Ako se tome i pridoda kupnja jednog mobilnog uređaja od dvije tisuće kuna, država će od svih izdataka pribaviti 1.300 kuna PDV-a.

Neovisno o tome koliko malo trošite, ne možete zaobići poreze, pogotovo u državi koja ima jednu od najviših općih stopa PDV-a, ali i druge porezne izdatke.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Propisno je kažnjen

Drama u podravskom kafiću, Mladen ušetao i poručio vlasnici: “Ja sam ubica, raznijet ću vas bombom!”

"Doći ću s bombom koja će vas raznijeti. Ja sam bio u zatvoru, ja sam ubica!", poručio je  54-godišnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×