Alarmantno // Lopovi se više nikoga ne boje, bicikle kradu i policiji pod nosom. Pročitajte iskustvo mlade koprivničke obitelji

14:45h
0
Ilustracija

Koprivnička policija 2013. i 2014. godine zabilježila je 175 krađa bicikala, a otkriveno je samo njih 18. Dakle, policija pronađe tek svakog gotovo desetog ukradenog bicikla.

Najprije su pomislili da se netko šali. Ostati bez bicikla s dječjom sjedalicom usred bijela i sunčana dana i to u zaključanoj zgradi preko puta postaje koprivničke policije i nije baš uobičajena pojava. Suprug i dijete s vožnje su stigli točno u podne. Suprug je bicikl zaključao spiralnim lokotom, a ulazna vrata zgrade automatski se zaključavaju. Da nam je nestao bicikl shvatio je već u 14 sati kada je išao po nešto u podrum – nemili događaj od 24. srpnja prošle godine prepričala nam je Ivana Antolaš.

Savjeti policije za vlasnike bicikala

 • zapišite serijski broj bicikla
 • sačuvajte račun i garanciju
 • fotografirajte svoj bicikl
 • registrirajte svoj bicikl kod policije
 • bicikl uvijek zaključavajte pa i na kratko
 • bicikl zaključavajte dobrim lokotom za fiksni predmet, tako da obuhvatite i ramu i kotač
 • izbjegavajte mračna i usamljena mjesta na kojima ima malo ljudi
 • dobra mjesta su i ona pokrivena sigurnosnim kamerama (banke, pošte, i sl.)
 • zaključavajte svoj bicikl i u garažama, stubištu zgrada, podrumima i sl.
 • ako je moguće ostavite bicikl kod prijatelja
 • nikada ne ostavljajte svoj bicikl nezaključan ili zaključan samo za kotač ili ramu

Mlada koprivnička obitelj, koja živi u novim zgradama na Trgu Zlate Bartl, ostala je bez Treka 4300. To je nekoliko godina stari sportski bicikl srednje klase, ali kažu, bio je vrhunski očuvan. Njegova vrijednost bila je tada, procijenili su i tako prijavili policiji, oko 1800 kuna. Policija bicikl ni do danas nije pronašla, a najčudnije je da nitko od susjeda ništa nije vidio. Pitanje je i kako je lopov ušao u zgradu, jedna od mogućnosti je da je netko zaboravio zaključati stražnja vrata u zgradu. Tih dana u tim zgradama viđeni su neki majstori…

– Bicikl je zapravo bio moj i ja sam ga znala puno bolje opisati od supruga pa sam odmah otišla s posla na policiju prijaviti krađu. Njihova reakcija jako me naljutila. Najprije sam čekala 45 minuta da me netko primi, a kad je policajac i stigao, podatke je zapisao samo na komadić papira. Vrlo neozbiljno. Dok je mene netko odlučio primiti bicikl je možda bio već u Varaždinu ili Bjelovaru. Vidjela sam da ništa od toga i zato sam odmah napravila obavijest sa slikom i počela lijepiti po okolnim zgradama. Nikad mi se nitko nije javio. Ni od policije nisam nikad dobila povratnu informaciju o krađi mog bicikla – istaknula je I. Antolaš, kojoj je još sve čudnije stoga što joj lopov nije ukrao puno vredniji bicikl koji je bio kraj Treka.

– Kao da se netko poigrava s nama. Jako sam se potrudila da pronađemo bicikl, ali nisam uspjela. Ako dosad nije pronađen, mislim da ni neće. Više se ničemu ne nadam – kazala je ona i upitala se gdje su tada bili kontakt policajci.

– Dva dana prije nego je ukraden naš bicikl ukraden je i ženi ulaz do našeg. Ranije je već bio ukraden jedan dječji biciklić. Istovremeno, kontakt policajac upozoravao je stanare Šparne hiže na mogućnost krađe, a nama nitko ništa nije došao reći. A zgrade su nove, protočnost ljudi je velika. Pitam se što je sljedeće, što nas još čeka i tko će se pobrinuti da se osjećamo sigurnije. Ovo je bezobrazno za naš grad – završila je ona.

Dražen Laljek, glasnogovornik koprivničko­križevačke policije, istaknuo je da nema pravila u vrijednosti i markama bicikala koji se kradu, a najveći broj krađa događa se na području grada. Najčešće je to, ističe, na javnim mjestima i najčešće su to bicikli koji nisu zaštićeni na odgovarajući način.

Prema podacima koprivničke policije, 2013. godine prijavljene su im 93, a lani 82 krađe bicikala. Ono što ne budi optimizam među građanima, koji su prošli kao i obitelj Antolaš, činjenica je da je 2013. otkriveno 10 krađa, a prošle godine dvije manje.

 

čitam...
Loading...