U DNEVNIKU NOVE TV

Alemka Markotić najavila da oboljele više neće testirati kako bi vidjeli jesu li ozdravili

Potvrdila je da ne postoje podaci prema kojima se pokazalo da se virus može vratiti, iako su se takve priče pojavile u Kini, već je riječ o tome da bolest nije niti završila.

09:00h
0
Korona Virus
Foto: Ilustracija // Twenty20

Ravnateljica Klinike dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić gostovala je jučer u Dnevniku Nove TV. Kazala je kako je Hrvatska među zemljama u kojima 80-ak posto inficiranih koronavirusom ima blaže simptome, no dodala je kako je sve više srednje teških i teških bolesnika.

Objasnila je kako oboljele liječe simptomatskom terapijom koja uključuje skidanje temperature i davanje više tekućine. Klorokin, hidroklorokin i ritonavir lijekovi su koje koriste. Dodala je i kako bolesnike s blagim simptomima puštaju kući, ako si oni ondje mogu osigurati izolaciju. Pogorša li im se stanje, nastavila je, odmah će biti ponovno primljeni u bolnicu. U bolnici tako ostaju teži bolesnici i oni koji ne mogu osigurati samoizolaciju.

Dosad su u pravila dva negativna testa u razmaku od 48 sati podrazumijevala da je osoba ozdravila. Ali, kada broj oboljelih još poraste, kazala je, to više neće biti moguće.

– Virus u nosu najdulje može biti do 25 dana. Dakle, nekih 28 dana od dijagnosticirane bolesti trebaju biti u samoizolaciji, nakon toga se smatra da više nisu vironoše – pojasnila je A. Markotić, a prenosi dnevnik.hr, naglasivši kako se tada osobe smatraju zdravima.

Alemka Markotić // Screenshot: YouTube

Tvrdi da ne postoje podaci koji pokazuju da se virus može vratiti, iako su se takve priče pojavile u Kini, već je riječ o tome da bolest nije niti završila. Virus, prema A. Markotić, ne ubija samo starije osobe, već smrtnost ovisi o puno faktora, kao što je primljena količina.

Spomenimo i kako se dotaknula Švedske za koju smatra da nije dobro postupila uzevši u obzir ne toliko drastične mjere koje su povukli.

čitam...
Loading...