11.8 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
epidemija

Alemka Markotić: Za tri tjedna mogli bi dosegnuti vrhunac, a onda možda počne padati broj zaraženih
A

Od nas je u borbi protiv koronavirusa bolji bolji samo Japan, a profesorica Markotić za RTL je istaknula što smo sve dobro napravili.

Ne propustite

Hrvatska broji 1079 zaraženih koronavirusom, a danas će te brojke biti i veće kad nacionalni Stožer za civilnu zaštitu objavi najnovije podatke u 14 sati. Glavna žena Nacionalnog stožera i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić nada se da bi za tri tjedna epidemija mogla dosći vrhunac te da bi tada broj oboljelih mogao početi padati, što je rekla za RTL.

– Držimo se zahvaljujući stručnjacima, a u prvom redu građanima koji se većinom odgovorno ponašaju. Bitno je da područja, u kojima se javljaju novi slučajevi, da se uspiju dobro organizirati, u što ja vjerujem, i da drže porast oboljelih u normali. Sad se virus proširio prema jugu. Jug je bio avangarda kroz stoljeća, i u kulturi i sportu pa smo sigurni da će biti i u obrani od virusa – kazala je Markotić.

– Ako se u sljedeća tri tjedna bude to držalo pod kontrolom očekujem da bi mogli dosegnuti taj plato i možda čak početi padati, ali to isto ovisi o virusu. Ja vjerujem da su se sve ove mjere dosad pokazale kao dobre i da to ide prema tom putu – dodala je.

Ministar Davor Božinović jučer je spomenuo mogućnost otvaranja tržnica, no o tome moraju odlučiti epidemiolozi.

– Kad uspijemo postići pad broja oboljelih onda možemo postepeno razmišljati o popuštanju mjera – kaže Markotić.

Od nas je u borbi protiv koronavirusa bolji bolji samo Japan, a profesorica Markotić za RTL je istaknula što smo sve dobro napravili.

– Ne bih komentirala je li netko radio loše i zašto, za to bi trebalo par sati da analiziramo i vidimo gdje su eventualne pogreške. Mi smo zadovoljni drugim mjestom. Ono što smo dobro uradili je da smo odmah uveli test za dijagnostiku. 27 dana smo testirali, a da nije bilo oboljelog. Prve zaražene smo odmah identificirali i označili njihove kontakte. Bili smo fokusirani na otkrivanje novih slučajeva i izolaciju njihovih kontakata. Imali smo i malo sreće da virus nije odmah ušao kroz zdravstvene institucije kao recimo u Sloveniji. Uvodili smo postepeno i razumno mjere tako da su ih ljudi mogli prihvatiti. Imamo puno akumuliranog iskustva i mislim da je pristup racionalnog uvođenja mjera, kao i pridržavanja tih mjera od strane građana, bio učinkovit – njene su riječi.

U hrvatskom slučaju, kaže Markotić, dobro je što za većinu oboljelih znamo kako su se zarazili.

– Koliko mi je poznato jedan od razloga uspjeha je da znamo čiji su kontakti, možda za dvoje troje se nije znalo kako su se razboljeli, to je iznimno važno – spomenula je.

Markotić kaže da je svjesna da se i ona sama može zaraziti, ali ističe da je njen posao kao liječnice da pomogne građanima. Posebno važnu ulogu imaju, kako je rekla, i novinari.

– ‘I ja ću sigurno uskoro biti puno više s pacijentima. I novinari čine veliku stvar, čestitam na profesionalnosti. Utjecaj medija je jedan od razloga da smo uspješni, jer su jasno i kontinuirano prenosili informacije – zaključuje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

HOBI ZA KOJI SE ŽIVI

FOTO/VIDEO Legrad je prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita, a mladi Dino pravi je maher sa sprejem: Crtanje murala postalo je moj stil života

Legrad je već duže prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita i to ponajprije zahvaljujući Gordanu Cvetniću (51) koji je prije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×