Studija holokausta u NDH

Američka profesorica posjetila spomen područje Danica

10:17h
0
Prof. Gilliland na mjestu nekadašnjeg logora Danica

U studijskom obilasku Danice prof. Gilliland upoznata je s djelovanjem ustaškog logora Danica 15.4.1941. – 1.9.1942., kao i stradanjem logoraša s Danice u europskim nacističkim logorima od Auschwitza do Norveške

Ovih dana spomen područje Danicu posjetila je profesorica arhivistike na američkom UCLA-u dr. sc. Anne Gilliland, u pratnji ravnateljice Hrvatskog željezničkog muzeja Tamare Štefanac. Ista je danas gostujuća  izvanredna profesorica povijesti na Filozofskom fakultetu  u Zadru, koja se bavi proučavanjem uloge pamćenja, zapisa i dokumentacije vezanih uz Drugi svjetski rat u Europi, kao i proučavanjem logorskih sustava i holokaustom u NDH.

U studijskom obilasku Danice prof. Gilliland upoznata je s djelovanjem ustaškog logora Danica 15.4.1941. – 1.9.1942., kao i stradanjem logoraša s Danice u europskim nacističkim logorima od Auschwitza do Norveške. Isto tako, profesorica je upoznata sa skorim objavljivanjem znanstvene monografije o logoru Danica autora dr. Zdravka Dizdara za koju je, kao vrstan poznavatelj problematike hrvatske u drugom svjetskom ratu, istaknula da će biti važan doprinos hrvatskoj te europskoj historiografiji koja se bavi logorskim sustavima iz vremena nacističke Njemačke.

Gilliland se posebno zainteresirala za problematiku lokomotive s glavnog zagrebačkog kolodvora, koja je vozila logoraše u Danicu.

Nakon Danice uslijedio je studijski obilazak Lepoglave, Jasenovca, Stare Gradiške, Jadovna i ostalih memorijalnih centara.

čitam...