Nedostatak kadra

Antonio Grgić predlaže da se gradski stanovi ustupe liječnicima, Jakšić: Bolnica je ustanova kojom upravlja Županija, takvo skupljanje poena ne podržavam

To je napravio Grad Varaždin. Četiri stana su dali liječnicima. U Varaždinu je upravo ta ideja prihvaćena na inicijativu predsjednika gradskog vijeća. Ako će se smanjiti broj operacija, ostavit će to dugoročne posljedice Zadržati kadrove i privlačiti nove, to mora biti naš strateški cilj, objasnio je Grgić svoj zahtjev. 

16:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Antonio Grgić // Foto: Matija Gudlin

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice nezavisni vijećnik Antonio Grgić iznio je prijedlog gradskoj vlasti, točnije, Ivanu Palu, predsjedniku koprivničkog gradskog vijeća.

Predložio je da se gradski stanovi koji se grade putem APOSA-a, daju na korištenje liječnicima koji bi tu došli raditi, ali i sveučilišnim profesorima.

– Situacija je takva da imamo manjak medicinskih kadrova, odnosno anesteziologa u bolnici. Ravnatelj ustanove je uspio prebroditi tu krizu tako da anesteziolozi dolaze iz drugih krajeva. Zato predlažem da se urigira na stručne službe i izvršna tijela vezano za te stanove. Upravo je to napravio Grad Varaždin, četiri stana su dali liječnicima. U Varaždinu je upravo ta ideja prihvaćena na inicijativu predsjednika gradskog vijeća. Ako će se smanjiti broj operacija, ostavit će to dugoročne posljedice. Zadržati kadrove i privlačiti nove, to mora biti naš strateški cilj – objasnio je Grgić svoj zahtjev.

Gradonačelnik Mišel Jakšić demantirao ga je i naveo da su njegove informacije netočne što se tiče gradskih stanova.

Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Svako malo kada postoji mogućnost, Glazbena škola ili Sveučilište Sjever dobiju stan. Evo baš smo neki dan rješavali jedan za umjetničku školu. Isto tako, neki profesori su se doselili u Koprivnicu pa nisu imalo potrebe za stanovima, samo su nas molili da im kažemo gdje će se što graditi.  Što se tiče bolnice, imali smo jedan sastanak sa smijenjenim predsjednikom Hrvatske liječničke komore Tihomirom  Golužom, gdje smo kao manji partner pristali sudjelovati. Obećano je da ćemo razgovarati o tim kadrovskim stanovima. No stalo je na tome – objasnio je gradonačelnik Jakšić.

Spomenuo je i činjenicu da bolnica nije Gradska, već Županijska ustanova.

–  Poštujmo instituciju ravnatelja, župana i dožupana kojemu je to resor. Valjda bi se netko od njih javio da postoji problem. Mi smo im tu uvijek na raspolaganju i da Grad sada nešto paušalno donosi, bio bi to samo teret za proračun i to za instituciju kojoj mi nismo osnivači.  Nitko nas od njih nije ni tražio da pomognemo ili nešto napravimo. Ne sporim da treba razgovarati o bolnici, ali mi je fascinantno da  želite prebaciti na Grad nešto što se tiče zgrade s druge strane parka. Takvo skupljanje poena ne podržavam – zaključio je gradonačelnik Jakšić.

Ivan Pal // Foto: Matija Gudlin

Prisustvo predstavnika koprivničke gradske vlasti sastanku s Goložom potvrdio je i Pal, no isto tako i iznio svoje mišljenje o prijedlogu nezavisnog vijećnika Grgića.

– Kao prvo, to što je Goluža iznio bilo je poprilično čudno jer predlaže besplatne stanove. Svi mi želimo imati liječnike i profesore, ali to što on traži, toga nema nigdje. No mi smo se na lokalnoj razini usuglasili da ćemo tražiti realne mogućnosti. Kao bivši zamjenik župana znam dosta o bolnici. Nije problem samo s anesteziolozima, ima i drugih problema. No, nakon tog sastanka, povratnih informacija od Županije nije bilo – kazao je Pal.

 

Loading...