godišnja obrada podataka

Automobil koji se lani najviše krao česta je pojava na našim cestama, a pogledajte koje su tri omiljene marke na tržištu

Veliki problem je to što mnogi i dalje varaju na prijeđenim kilometrima. Štoviše, to je najčešći način na koji se varaju kupci automobila.

13:24h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Nova godina tradicionalno sa sobom donosi niz zanimljivih, statističkih podataka, odnosno činjenica, a ovi današnji vezani su uz automobilsku industriju. Jasno je da se situacija na tržištu automobila svake godine mijenja, uostalom, ovih dana mogli smo čitati kako rabljeni automobili u Njemačkoj nikada nisu bili skuplji, no neke navike ne stare tako da su Hrvatima u prošloj godini ponovno bili omiljeni BMW, Volkswagen i Audi.

Tako barem tvrde u carVerticalu, IT tvrtki za obradu podataka, koja je objavila godišnje izvješće sa statističkim podacima. Informacije o vozilima prikupljaju iz različitih baza podataka pomoću broja šasije i generiraju izvješća o povijesti automobila tako da su za nas izdvojili pet zanimljivih činjenica.

Za početak, kao što smo napisali, BMW, Volkswagen i Audi su najpopularniji proizvođači automobila, a BMW serije 3 favorit je među kupcima i na njega se odnosi oko pet posto svih carVerticalovih izvješća.

– VW Passat i Audi A4 slijede ga u stopu, a drugi popularni modeli na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb i BMW serije 1.

Među najpopularnijima je, dakle, i Škoda Octavia, koja se, zanimljivo, najviše i krade. Kažu da je lani tvrtka koja pruža izvješća o povijesti automobila generirala 672 izvješća o onima koji su označeni kao ukradeni. Od tog broja, Škoda Octavia ukradena je 38 puta.

– Vjerojatnost krađe Octavije je 3,75 puta veća nego krađa susjedova BMW-a serije 3. To znači da vlasnici Škole trebaju biti posebno oprezni i dobro brinuti o svojim automobilima – tvrde u carVerticalu.

100224-pjesacka-zona-policijski-bmw
BMW je omiljen. ali ujedno i najstariji automobil od svih pretraživanih na tržištu // Foto: Arhiva ePodravina

Isto tako, napominju da je i dalje veliki problem to što mnogi varaju na prijeđenim kilometrima. Štoviše, to je najčešći način na koji se varaju kupci automobila.

– Čak 18,5 posto svih izvješća iz prošle godine pokazalo je znakove krivotvorenja mjerača kilometara. Brojčano gledano, to je 7.112.444.874 ukupno vraćenih kilometara na provjerenim vozilima – istaknuli su.

Iz carVerticala poslali su nam i podatak o najčešće oštećenim automobilima na tržištu. Tako smo saznali, što možda i nije iznenađujuće, da su BMW automobili na vrhu liste po oštećenjima. Naime, čak 47,77 posto svih BMW-a na tržištu je oštećeno.

– Podaci o oštećenjima još su impresivniji, jer sva izvješća zajedno dosežu štetu u iznosu od gotovo 3,3 milijarde eura – poručuju.

Za kraj, izdvojili su podatak i o najstarijim od svih provjeravanih automobila, a i tu prvo mjesto drži BMW. Naime, broj starijih BMW automobila veći je od gotovo bilo kojeg drugog auta. Drugim riječima, točno 40 posto BMW-a koje su kupci provjeravali 2021. godine proizvedeno je između 1990. i 2010. godine. Istovremeno, za VW i Audi ti brojevi iznose samo 15 (VW) i 20 posto (Audi).

– Podaci o novijim vozilima stvaraju još lošiju sliku o BMW-u, jer je čak 52 posto BMW-a napravljenih nakon 2010. godine oštećeno – zaključili su iz carVerticala.

Sudeći prema tome, Hrvatima i nije toliko važna godina proizvodnje automobila, jer u suprotnom, BMW u tom slučaju ne bi bio na vrhu liste omiljenih automobila.