7.1 C
Koprivnica
Subota, 27. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
zanimljivosti

Avokado je iznimno cijenjena namirnica, doznajte kako ga konzumirati, guliti i čuvati
A

Avokado je zreo i može se jesti kad mu kora iz zelene boje prijeđe u tamnosmeđe-zelenu ili gotovo crnu boju te kad se plod pod laganim pritiskom blago udubi

Ne propustite

Namirnica koja je polako, ali sigurno ušla u našu prehranu budući je postao prilično lako dostupan je avokado.

Iznimno je cijenjen i kvalitetan zbog sadržaja „dobrih masti“ među kojima prevladavaju omega-9 masne kiseline. Lako je probavljiv unatoč značajnom udjelu masti i specifične je teksture koja omogućuje laganu izradu namaza i dipova. Odlično se slaže s jajem, mladim sirevima, raznim salatama, sjemenkama i maslinovim uljem, a odnedavno je i kod nas dostupno i ulje avokada.

Iako se obično služi kao povrće, avokado je vrsta tropskoga voća glatke teksture poput maslaca i bogatog, karakterističnog „orašastog“ okusa. Nutritivno, riječ je o vrlo vrijednoj namirnici bogatoj jednostruko nezasićenim masnim kiselinama osobito blagotvornom oleinskom kiselinom (kao i one u maslinovom ulju). Osim što je “skladište” zdravih masnih kiselina, avokado je i koncentrirani izvor vlakana, folne kiseline, vitamina B6, kalija i bakra.

Avokado je zreo i može se jesti kad mu kora iz zelene boje prijeđe u tamnosmeđe-zelenu ili gotovo crnu boju te kad se plod pod laganim pritiskom blago udubi.

Valja imati na umu da avokado zrije i prilikom skladištenja, pa ga treba jesti kada je dovoljno mekan i zreo. Ukoliko ste kupili nezreli avokado, stavite ga u običnu papirnatu vrećicu i držite na sobnoj temperaturi dok ne omekša (obično je potrebno dva do pet dana). Da bi ubrzali proces zrenja, u vrećicu možete staviti i jabuku ili bananu.

Zreli avokado držite u hladnjaku i iskoristite ga u roku dva dana. Ako želite sačuvati već narezani avokado, poškropite ga sokom limuna ili limete ili pak octom te spremite u posudu u hladnjaku koja ne propušta zrak.

Ako vam život „komplicira” guljenje avokada taj je problem rješiv u tri jednostavna koraka:

Zreli avokado dva puta razrežite po dužini te rotirajte polovice dok se ne odvoje. Odstranite košticu tako da lagano podmetnete žlicu ispod nje i podignite je. Ogulite koru pomoću noža ili prstiju počevši od užeg kraja, navode na Vitamini.hr.

Da biste smrznuli avokado potrebno ga je očistiti kao što je navedeno gore te napraviti pire od njega dodajući 1 čajnu žličicu limunovog soka na dva avokada. Pire stavite u vrećicu, hermetički je zatvorite i stavite u zamrzivač gdje ga možete čuvati 5 mjeseci. Tako smrznuti avokado odličan je za salate, sendviče i umake.

U svakodnevnoj prehrani, avokado može poslužiti kao nutritivno vrijedna alternativa namazima i umacima bogatim zasićenim mastima. Na taj se način ujedno smanjuje unos kalorija, natrija i kolesterola.

Priprema namaza od avokada vrlo je jednostavna: samo pomiješajte zgnječeni avokado i svježe začinsko bilje (npr. bosiljak) te poškropite limunovim sokom. Zgnječeni avokado možete staviti i na pečeni krumpir, a omiljene tortilje uvijek možete umakati u popularni guacamole ili pak dip od avokada koji možete poslužiti uz integralne krekere

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Skulpture i slike

FOTO/VIDEO Izložba jedinstvenog Đure Zvonara privukla ljubitelje umjetnosti u Šemovce

Izložba slika i skulptura Đure Zvonara otvorena je danas u Društvenom domu u Šemovcima. Okupili su se brojni ljubitelji umjetnosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×