28.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Lavina se zakotrljala

Beljakov samoubilački pohod ili stvaranje HSS-a za 21. stoljeće?
B

Ne propustite

 

Tektonske se promjene dešavaju u Hrvatskoj seljačkoj stranci. HSS je zadnjih par dana na svim naslovnicama hrvatskih medija zbog žestokog naleta novog predsjednika Kreše Beljaka na ugledne članove stranke, načelnike, župane, gradonačelnike.

Njih stotinjak suspendirao je zbog opstrukcije izborne kampanje analizirajući izborne glasove, a koji su pokazali paradoksalnu situaciju u pojedinim mjestima, iznimno malen broj glasova s obzirom na broj članova. Situacija je potpuno eskalirala nakon priopćenja o suspenziji, članovi su razjedinjeni, a on to naziva čišćenjem frakcija iz prošlosti i stvaranjem novog, jedinstvenog HSS-a.

Darko Koren, koprivničko-križevački župan i europarlamentarka Marijana Petir imena su koje je Beljak javno spomenuo u svom nastupu, a pomalo izlaze i druga imena s otpisne liste poput Dinka Piraka, gradonačelnika Čazme i Momira Karina, predsjednika HSS-a Splitsko-dalmatinske županije.

Izgledno je kako će se na toj listi pronaći i mjesta za nekoliko imena iz križevačkog ogranka HSS-a s obzirom da smo i mi pisali o nepojavljivanju članova stranke na križevačkom skupu Narodne koalicije. Branko Hrg javno se ismijavao na društvenim mrežama kako ispred bine nema niti jednog križevačkog člana stranke, a šef gradskog odbora Tomislav Katanović kazao je kako nisu bili obaviješteni o dolasku svog predsjednika.

Kao najbolje objašnjenje za trenutnu eskalaciju u HSS-u na nacionalnoj razini, najbolji primjer je upravo križevački slučaj. Naime, bivši predsjednik stranke Branko Hrg kao križevački gradonačelnik tvorac je jedne od najuspješnijih organizacija HSS-a u Hrvatskoj. Pokojni Joža Friščić gradio je županijsku organizaciju te je Koprivničko-križevačka županija dugi niz godina bastion odličnih izbornih rezultata.

Jedan loš rezultat na izborima pokrenuo je lavinu koja nezaustavljivo juri. Nakon izrazito lošeg dogovora kojeg je Hrg sklopio na prethodnim izborima s Karamarkom koji ga je pak besramno pokrao, Beljak je dobio unutarstranačke izbore upravo na kvantitativnoj činjenici da je njegov prethodnik uzeo samo jedan mandat. Uzgred rečeno, Beljak je sada osvojio 5 mandata s manje glasova, ali sve zahvaljujući širokoj Milanovićevoj ruci i s tom činjenicom hrani svoje istomišljenike.

Uzmite u obzir da je na prošlim unutarstranačkim izborima HSS-a Marijana Petir mudro šutjela, taktizirala i praktički se svrstala na Beljakovu stranu, ona je sa svojom županijskom organizacijom (Sisačko-moslavačka) pomogla srušiti Hrga, a sada najavljuje svoju kandidaturu za predsjednicu stranke. Ovo pišem da uočite uzorak ponašanja političara kako bi vam šira slika bila što jasnija u shvaćanju interesnih borbi za vlastite pozicije.

Branko Hrg izašao je iz HSS-a nakon što je Beljak objavio da stranka ide u predizbornu koaliciju sa SDP-om ispravno procjenivši da je ta odluka svjetonazorska promjena za stranku. U tom trenutku situacija se drastično mijenja za gradski ogranak u Križevcima koji ostaje na vjetrometini, vodstvo nije zadovoljno odlukom da se ide sa SDP-om i potiho podupiru Hrgov put na HDZ-ovoj listi. Beljak je mudro pričekao da izbori završe i sada je krenuo u konačni obračun s ljudima koji ne dijele njegovu viziju, suspenzije su krenule, a pomalo je smiješan Korenov istup u emisiji Otvoreno kada je spomenuo da ljudi ne percipiraju da je Hrg izašao iz stranke pa su i dalje glasali za njega. Trebao je biti iskren do kraja pa jednostavno priznati da ne podupire Beljakovu viziju HSS-a kao niti cijela njegova organizacija. Problemi tek počinju za njih…

Krešo Beljak već nekoliko puta kroz medije plasira poruke ili ja ili oni, otvoreno govori kako HSS nije samo seljačka stranka i da njega osobno najmanje zanimaju problemi na selu. Krenuo je Beljak prema putu centra, stranku želi udaljiti od desnice i konzervativnog ponašanja, a rad Stjepana Radića gleda kroz ljevičarske naočale. Na tom putu stoji mu turbo konzervativka Marijana Petir i mnoštvo stranačkih vojnika koji na lokalnim terenima dugi niz godina koaliraju s HDZ-om. Da li je Beljak krenuo u samoubilački pohod gdje ga čekaju horde neistomišljenika na terenu ili će od HSS-a napraviti željenu stranku za 21. stoljeće, ostaje nam vidjeti s obzirom da se novi unutarstranački izbori moraju organizirati u narednih 6 mjeseci.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Javno nadmetanje

Treba vam bicikl ili neka druga zanimljiva stvar? Dođite u Policijsku upravu, cijene će biti sitnica!

Ako sate raspoloženi za nadmetanje i mogući dobar ulov za još bolju cijenu, Policijska uprava koprivničko-križevačka je mjesto gdje...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×