6.2 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Belupu „Zlatni ključ” za najboljeg hrvatskog izvoznika u BiH
B

Ne propustite

090526-belupo-mUdruga Hrvatski izvoznici, u sklopu 4. Konvencije održane 25. svibnja u zagrebačkom hotelu Westin, dodijelila je Belupu nagradu „Zlatni ključ” za najbolji izvozni rezultat u susjednu Bosnu i Hercegovinu u 2008., zemlju s kojom Republika Hrvatska ima najveću robnu razmjenu. Nagradu je Stanislavu Biondiću, predsjedniku Uprave Belupa uručio Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika.

Belupo je u prošloj poslovnoj godini izvezao lijekova na 13 tržišta u vrijednosti od 24 milijuna eura, što je rast od 13% u odnosu na godinu dana ranije. Izvoz Belupa u Rusku Federaciju čini 42% ukupnog izvoza hrvatske farmaceutske kompanije. Na bosansko-hercegovačko tržište Belupo je izvezao roba u vrijednosti od 6,7 milijuna eura (28% ukupnog izvoza), slijede Srbija i Crna Gora, Slovačka, Češka, Makedonija, Slovenija, Kosovo, Rumunjska te Turska, Albanija i Libija.

Belupo i njegovih 1200 zaposlenika u Republici Hrvatskoj te na 13 tržišta svoju izvoznu strategiju živi već dugi niz godina. Shvatili smo da nam je izvoz imperativ opstanka i poslovanja”, kazao je Stanislav Biondić, predsjednik Belupove Uprave.

Podršku Vlade izvoznicima je obećao i premijer dr. Ivo Sanader. Rekao je kako teška vremena traže teške odluke, a da je Vlada te odluke spremna donositi. Hrvatski izvoz pao je u prvom kvartalu za 11,9 posto, a loši se rezultati očekuju i u drugom kvartalu, podsjetio je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago.
Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec izvoznicima je objasnio kako Ministarstvo gospodarstva raspolaže s manje proračunskih sredstava nego prošle godine, no da je osiguralo 340 milijuna kuna za poticanje malih i srednjih poduzetnika, te za posebne programe za izvoznike.

„Izvoznike smo do sada skromno podržavali, kazao je potpredsjednik Polančec, dodajući da sada Ministarstvo gospodarstva planira izvoznicima pomoći sa 65 milijuna kuna za točno određene mjere, koje uključuju sufinanciranje nastupa na sajmovima i izložbama, financiranje pripreme izlaska na strana tržišta, što uključuje marketing i istraživanje tržišta, sufinanciranje zajedničkih nastupa na vanjskim tržištima, financiranje gospodarskih misija te sufinanciranje zajedničkih predstavništava.

U programu potpora malim i srednjim poduzetnicima teškom 340 milijuna kuna, Ministarstvo gospodarstva predvidjelo je i bespovratne potpore, subvencioniranje kamata na kredite i financiranje razvoja poduzetničke infrastrukture. 114 milijuna kuna namijenjeno je, rekao je Polančec za tzv. radnointenzivne gospodarske sektore – tekstilnu, obućarsku i kožnu industriju. Novac će se iskoristiti kao depozitna baza u bankama za davanje komercijalnih kredita sa subvencioniranim kamatama.

Izvor: www.belupo.hr

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024

PRIVREMENI REZULTATI Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić ulazi u Sabor

Gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić prema trenutnim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva ulazi u Sabor. Dubravko Bilić i njegova Nezavisna platforma...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×