VELIKE STRANAČKE PROMJENE

Bernardić je otišao, županijski SDP-ovci komentirali su nam poraz, moguće nasljednike i planove stranke: “To je bio odgovoran potez”

Gledaju li se podravsko-prigorski gradovi - Koprivnica, Križevci i Đurđevac - Restart je odnio pobjedu u dvama od triju, pri čemu je Željko Lacković uvjerljivi pobjednik u Gradu Picoka.

11:00h
0
Davor Bernardić i Mišel Jakšić // Foto: SDP

Restart koalicija predvođena SDP-om doživjela je uvjerljiv poraz na jučerašnjim parlamentarnim izborima. Shodno tome, o čemu se već nakon objave rezultata počelo govoriti, danas je s mjesta predsjednika SDP-a otišao Davor Bernardić.


Kako na nacionalnoj, tako je i na razini II. izborne jedinice pobjeda sa šest mandata pripala HDZ-u. Gledaju li se, pak, podravsko-prigorski gradovi – Koprivnica, Križevci Đurđevac – Restart je odnio pobjedu u dvama od triju, pri čemu je Željko Lacković uvjerljivi pobjednik u Gradu Picoka. Saborski mandat iz naše jedinice, dakle, dobio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, dok su bez istoga ostali šef županijskog SDP-a Mladen Kešer te HSS-ov član i križevački gradonačelnik Mario Rajn.

Kešer: Vjerujem da ćemo skupiti glave i donijeti najbolje odluke

– Predsjednik SDP-a postupio je odgovorno, dao je priliku stranačkim tijelima da donose daljnje odluke. Vjerujem da ćemo iz ovoga izaći jači – smatra Kešer, dodajući kako bi, da je na Bernardićevu mjestu, jednako postupio.

SDP-u slijede unutarstranački izbori. No, Kešer ne bi još spekulirao s imenima, pa tako ni s onim Zvonimira Mršića čije se ime često provlači stranačkim križaljkama. Tko god bude novi prvi čovjek, mora stranku, kazao je, pretvoriti u pobjedničku.

– Pred nama su i lokalni izbori, vjerujem da ćemo skupiti glave i donijeti najbolje odluke. Stranka sebi ne može biti dovoljna, moramo razmišljati o boljitku svih građana. Također, stranka nije jedna osoba, moramo se konsolidirati – govori Kešer.

Istaknuo je da su oni, podravsko-prigorski ogranak SDP-a, pokazali odgovornost te da su pobjednici unutar županije. U tome je, napominje, njihova najveća snaga.

– Otkako sam predsjednik, na razini županije doveo sam SDP do četiri pobjede – ističe Kešer.

Foto: Ivan Brkić
Mladen Kešer // Foto: Ivan Brkić
Katanović: “Neki dokazani članovi nisu bili na listama, a trebali su.”

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Križevci Marko Katanović također ističe odgovornost u Bernardićevu, po njemu, očekivanom potezu nakon jednoga od najtežih stranačkih poraza. O tome tko bi mogao preuzeti ulogu predsjednika SDP-a jednako tako zasad nije želio konkretno govoriti, no siguran je kako je pred tom osobom težak zadatak.

– Zvonimira Mršića u stranci, na nazovimo ih vidljivijim funkcijama, nema godinama. Jasno je kako je bio dobar gradonačelnik Koprivnice, što rezultati pokazuju. Ima određene sposobnosti upravljanja. No, odluka o kandidaturi je na njemu, kao i na drugim kandidatima. Bilo bi dobro da se izbori održe u najkraćem mogućem roku, neke informacije govore o rujnu. Moramo se posložiti, konsolidirati i vidjeti kako dalje – smatra Katanović, zadovoljan rezultatima ostvarenim na razini Križevaca.

Napomenuo je kako ankete nisu “fulale” za dva-tri mandata, već za njih 20.

– Možda smo previše očekivali rezultat koji nije bio realan, ali nas je uvjerio da se može sustići. Na listama su bila imena koja nisu odzvanjala ni nama kao članovima. Možda neki članovi, koji su se dokazali u svojim sredinama, nisu bili na listama, a trebali su. Primjerice, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj definitivno je trebao biti na listi II. izborne jedinice. Vjerujem da bi rezultat tada bio za koplje viši – zaključio je Katanović.

Novi saborski zastupnik Mišel Jakšić nije odgovarao na naše pozive do objave ovog teksta.

Marko Katanović // Foto: Matija Gudlin
Marko Katanović // Foto: Matija Gudlin

Kao što je rečeno, HSS je činio dio Restart koalicije na čijoj se listi II. izborne jedinice nalazio i Rajn.

– Ne treba se skrivati iza stranačkih tijela, ali dobro, glava je vruća, vjerujem da je gospodin Bernardić htio prespavati. U naprednim, modernim demokracijama redovito se provode ovakvi postupci. Dosad u Hrvatskoj nismo bili suočeni s takvim rezultatima – riječi su Rajna.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn // Foto: Ivan Balija

čitam...