NEMA NORMALIZACIJE

Beroš: Ne znamo što nam donose blagdani, druženja i potres, ne razmišljamo o relaksaciji mjera

Mislim da je Republika Hrvatska na vrijeme reagirala kada je ograničila zračni promet s Ujedinjenim Kraljevstvom, smatra ministar Beroš.

11:09h
0
Vili Beroš, Ministar zdravstva // Screenshot index.hr
Vili Beroš, Ministar zdravstva // Screenshot index.hr

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je jučer kako je u Hrvatsku stiglo novih 17.550 doza cjepiva protiv covida-19, a zaključno sa 3. siječnja u Hrvatskoj je protiv koronavirusa cijepljeno 12.285 osoba, piše Jutarnji list.


Komentirao je i manji broj testiranja na koroonavirus u posljednje vrijeme rekavši kako su uzrok tome božićni i novogodišnji praznici, no očekuje da će se polovicom siječnja taj broj normalizirati, odnosno povećati broj testiranja na covid.

Kad je riječ o mjerama protiv koronavirusa koje bi trebale trajati do 10. siječnja, Beroš je istaknuo kako će njihovo trajanje ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

– Mi u ovom trenutku ne znamo što nam donose blagdani, druženja i potres. Bilo bi u ovom trenutku neodgovorno od mene reći da razmišljamo o relaksaciji mjera, moramo pričekati da prođe adekvatno vrijeme, sagledati brojke novozaraženih i hospitaliziranih i onda donijeti odluke, kazao je.

Beroš je komentirao i širenje novog soja koronavirusa po Velikoj Britaniji i Europi.

– Već je nešto izvjesnije da se on doista brže širi, iako nema jasnih elemenata da uzrokuje težu kliničku sliku. Mislim da je Republika Hrvatska na vrijeme reagirala kada je ograničila zračni promet s Ujedinjenim Kraljevstvom. Zabilježene su pojave tog virusa i u nekim drugim europskim zemljama, doduše u manjoj mjeri nego što je to slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu. Stoga, pratimo epidemiološku situaciju u Europi. Sigurno ćemo napraviti sve što je moguće da zaštitimo Republiku Hrvatsku od dolaska i eventualnog ulaska takvog novog mutiranog virusa na naš teritorij, rekao je ministar.

 

 

Capakova zamjenica: Prošli smo najgore, ali virus opet može izmaći kontroli

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je za Dnevnik HTV-a da se, s obzirom na pad aktivnih slučajeva s 25 na 8 tisuća, može reći da smo u epidemiji prošli najgore, no naglasila je da će to tako biti dok se pridržavamo epidemioloških mjera.

– Virus se može ponovno razbuktati i izmaći kontroli, upozorila je.

– Od Božića je prošlo određeno vrijeme, a obično treba dva tjedna kako bismo bili sigurni ima li druženje tijekom blagdana utjecaj na širenje pandemije, rekla je.

Nada se da su se građani pridržavali preporuka. (JL)

čitam...