25.7 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Opasno ako se ne liječi

Bolest koja prolazi ispod radara, već 6375 oboljelih od hripavca, najviše osnovnoškolaca
B

Najgore je bilo zadnjeg tjedna veljače kad se dogodio porast za 800 novih slučajeva.

Ne propustite

Prema podacima Registra zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, u razdoblju od siječnja 2023. do 29. ožujka 2024. godine, primili smo 6375 prijava oboljelih od hripavca, navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

– Najveći broj oboljelih bilježimo u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji – navode u HZJZ-u, što je i logično s obzirom na broj stanovnika.

Najviše oboljelih od hripavca u osnovnim školama

Najviše prijavljenih oboljelih je kod djece osnovnoškolske dobi od 10 do 14 godina, 2692 slučaja, a zatim srednjoškolaca 1562 slučaja. Bilo je čak i 200 slučajeva kod onih do godinu dana starosti, dok ih je najmanje u dobi 60 plus, tek 117. U zadnjih tjedan dana broj oboljelih porastao je za nešto više od 100, a najgore je bilo zadnjeg tjedna veljače kad se dogodio porast za 800 novih slučajeva.

Djevojčica kašlje u liječničkoj ordinacijii
Ilustracija // Izvor: Depositphotos.com

– Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj/dojenačkoj dobi kod necijepljene djece. Stvorena imunost kod cijepljenih osoba se vremenom značajno smanji ili nestane, kao i zaštita stečena preboljenjem. Stoga, novorođenčad neće naslijediti pasivnu imunost (antitijela) od majki, osim u slučaju da je majka cijepljena tijekom trudnoće (jednokratno dTap-om u zadnjem tromjesečju). Mogu oboljeti i nepotpuno cijepljena mala djeca, starija djeca i odrasle osobe, bez karakterističnih simptoma bolesti – navode u HZJZ-u i dodaju kako je oboljela osoba izrazito zarazna u ranom kataralnom stadiju bolesti i na početku paroksizmalnog kašlja (prva dva tjedna).

Koji su simptomi i kako se razvija bolest pogledajte OVDJE.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pun stadion

FOTO Užareno je na Apašu! Igra se utakmica Slavena i Dinama, evo tko je sve došao

Na koprivničkom Apašu Slavenaši upravo igraju protiv Dinama. Danas je na rasporedu utakmica 35. kola SuperSport HNL-a. Tribine su u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×