BILJEŽI LI SE PORAST NASILJA NAD ŽENAMA?

Božinović: Zatražit ću da Ravnateljstvo obavi konzultacije vezano uz obiteljsko nasilje

Božinović je rekao kako određeni alati za prijavu nasilja u obitelji već postoje od ranije.

17:09h
0
Ilustracija
Ilustracija // Envato Elements

Ministar unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za novinare osvrnuo se na slučajeve obiteljskog nasilja na koje su upozorile udruge koje se bave upravo zaštitom od nasilja u obitelji.

– Nema zabilježenog porasta djela nasilja u obitelji – istaknuo je uvodno Božinović.

Naglasio je kako je i njima jasno da živimo u vremenima koja nisu baš redovita te da je policija kroz nekoliko priopćenja pozvalo sve koji imaju informaciju o eventualnoj sumnji na nasilje u obitelji da se slobodno obrate policiji.

Davor Božinović, Ministar unutarnjih poslova // Screenshot index.hr
Davor Božinović, Ministar unutarnjih poslova // Screenshot index.hr

– Kao što vam je vjerujem poznato, svaki dan se ažurira tzv. kalendar nasilja pa se tako može pratiti situaciju. Ja ću tražiti dodatne informacije od Ravnateljstva policije dodatne informacije upravo o nasilju obitelji – rekao je. 

Podsjetimo, udruga Domine izvijestila je u srijedu da u posljednjih desetak dana bilježi porast broja poziva žena žrtava nasilja kojima je potreban hitan smještaj ili pomoć druge vrste, najčešće financijske te upozorila kako unutar sustava trenutno ne postoji način da im se pomogne.

Božinović je rekao kako određeni alati za prijavu nasilja u obitelji već postoje od ranije.

Red Button je namijenjen ženama i onima koji imaju informaciju da se o tome izvijesti nadležne službe. Mi smo u svakom trenutku spremni razmotriti i druge modele. Ja ću zatražiti od Ravnateljstva policije da se obave konzultacije sa svima koji prate stanje vezano uz nasilje u obitelji – zaključio je ministar unutarnjih poslova.