23.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PREZENTACIJA RADA

Božo Barać, tajnik županijske Obrtničke komore: Želimo razbiti predrasude o uhljebima, nitko nije došao ovdje, a da radnici nisu radili
B

Komorski doprinos plaća se paušalno te mjesečno iznosi 76 kuna, potvrdio je Barać.

Ne propustite

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije danas je održala konferenciju za medije. Predsjednica Komore Irena Kovačić na početku konferencije kazala je kako svrha održavanja prezentiranje njihova rada.

– Prezentaciju smo napravili jer u javnom prostoru i jednome dijelu našega članstva obrtništva vlada nepopularna priča, a to je da Komora ništa ne radi. To nije istina, želimo pokazati naš napor. Takva percepcija jest rezultat predrasuda i pogrešnih informacija, što želimo promijeniti – kazala je I. Kovačić.

Potom je Marinela Bašić – koja radi na europskim projektima, poslovnim planovima, obrazovanju, savjetima i promidžbi – prezentirala čime se Komora bavi. Govorilo se kako na području županije djeluje 1587 obrta s više od 3500 zaposlenih. S članovima obitelji, brojka se penje do 5000. Bez obzira na koronavirus, kažu, bilježi se rast broja obrtnika. Nude, naveli su, savjetovanja, mogućnost polaganja ispita, zastupaju interese obrtnika ili promiču obrtnike putem sajmova ili web stranica. Ujedno su predstavili zaposlene i koja su tijela Obrtničke komore.

Irena Kovačić // Foto: Marko Dedić

Napomenuli su kako su prva Komora koja je dobila vlastiti prostor, iako su posljednji osnovani, a riječ je o zgradi na Bjelovarskoj cesti 75a u Koprivnici. Nabrojili su i s kojim ustanovama surađuju, kao što su PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije ili Zavod za zapošljavanje te spomenuli, na primjer, suradnju izvan Hrvatske pa i humanitarni rad.

– Obrtnička komora niz godina daje velik doprinos organizaciji Obrtničkog i gospodarskog sajma naše županije u Križevcima. On ima regionalni i međunarodni karakter. Na zadnjem sajmu bilo je oko 230 izlagača – kazala je M. Bašić.

Nastavila je kako rade na poboljšanju strukovnih i deficitarnih zanimanja te organiziraju seminare i radionice različitih tema.

– Naša Komora, jedina u Hrvatskoj, ima oformljenu ispitnu komisiju za provođenje majstorskog ispita za zanimanja staklara i mlinara – istaknula je.

Članovima Komore nude stručnu pomoć pri pisanju projekata, spomenuta savjetovanja te se bave poslovnim planovima za samozapošljavanje.

Marinela Bašić // Foto: Marko Dedić

– Obrtnici u Komori, na jednome mjestu, mogu dobiti sve usluge, besplatno – naglasila je, okrenuvši se Obrtničkom učilištu Pouka, ustanovi za obrazovanje odraslih, osnovanom 2010. godine s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja u poduzetništvu u našoj županiji i onima susjednima na kojima djeluje.

 

Tajnik Barać: “Obrtnička komora je nepolitička organizacija, kod nas nema politike.”

Tajnik Komore Božo Barać ponovio je kako je cilj bio ponoviti kako žele biti servis članovima.

– Obrtnici i oni koji to žele postati kod nas mogu dobiti sve informacije za poslovanje. Svjesni smo kako se uvijek može raditi bolje i više – kazao je Barać.

Na pitanje novinara zašto bi se obrtnici trebali javiti i uključiti u Komoru, Barać je odgovorio kako ih ona može predstavljati pred tijelima vlasti. Kada se donose zakonski propisi, oni pokušavaju ukloniti elemente koje obrtnike ograničavaju u poslovanju, dodao je.

Božo Barać i Irena Kovačić // Foto: Marko Dedić

– Imamo i individualni pristup. Svaki nam obrtnik može izložiti svoje probleme. Ako je moguće, mi ćemo mu, kao institucija, sigurno pomoći u uklanjanju problema ili ćemo kroz davanje informacija pomoći da dođe do rješenja – govorio je tajnik.

Od 1600 obrtnika, u bazi adresa imaju ih 800, rekao je Barać.

– Pokušavamo doći do adresa ostalih obrtnika kako bi dobili informacije i na temelju njih došli k nama po pomoć različitog tipa. Kada već imaju obvezno članstvo te plaćaju komorski doprinos, neka nas obrtnici natjeraju da što više radimo za njih. Dobar dio nesporazuma oko rada Komore jest što se ne koriste usluge rada Komore. Poručujemo, pozivamo ih, moraju predložiti načine olakšavanja poslovanja – izjavio je Barać, nastavivši:

“Komora nije stručna služba niti apstraktan pojam. Kada ne bi bilo Komore, niti ovakvog oblika predstavljanja, onda ne bi bilo nijedne institucije koja bi štitila njihove interese. Postoje interesne skupine, ali oni zastupaju dio ljudi. Obrtnička komora jedina zastupa sve obrtnike, posebno je važna za velik broj obrtnika.”

Komorski doprinos plaća se paušalno te mjesečno iznosi 76 kuna, potvrdio je tajnik, napomenuvši kako su izašli ususret obrtnicima koji su, recimo, pokrenuli obrt pa su ih oslobodili plaćanja istoga.

Obrtnička komora je nepolitička organizacija, kod nas nema politike. Želimo razbiti predrasude o uhljebima, parazitima. Vidjeli ste našu stručnu službu. Nitko nikada od vas nije nikoga od nas vidio u gradu pod radnim vremenom. Nitko nije došao ovdje, a da radnici nisu radili. Stranke su uvijek uredno primljene, dobivaju tretman kakav zaslužuju. Institucija smo koja je bolje prepoznata u ostatku Hrvatske, nego u našoj sredini. Posjetila nas je delegacija iz Splita koja je čula kako dobro radimo pa su neke dijelove našega rada htjeli prenijeti. Recimo, slali smo obrtnike u Norvešku kako bi vidjeli kako se postavljaju biopostrojenja – za kraj je, između ostaloga, kazao Barać.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rekorder

Je li moguće?! Biciklistu usred Koprivnice izmjereno 4,90 promila!

Biciklistu koji je u subotu u 5.10 zaustavljen u Svilarskoj ulici u Koprivnici izmjereno je čak 4,90 promila! Javila je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×