VEĆI ZNAČAJ

Capak najavio razgovor o širenju upotrebe covid-potvrda: To je relativni pritisak na necijepljene da i oni ostvare tu prednost i da se cijepe

Neimenovani članovi Savjeta pozvali su se na iskustva ostalih europskih zemalja, naglasivši da će hrvatski Stožer civilne zaštite donijeti odluke.

10:52h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak nakon jučerašnje sjednice Znanstvenog savjeta RH kazao je kako ne postoji plan širenja EU digitalnih COVID potvrda, ali će uskoro o tome početi razgovarati, piše vecernji.hr.

– To je relativni pritisak na necijepljene da i oni ostvare tu prednost i da se cijepe. Vrlo je izvjesno da ćemo o tome razgovarati uskoro. Rekao bih da je uvođenje COVID potvrda u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi uspio. Nakon nekoliko dana gotovo da nemamo onih početnih problema, nemamo nikakvih problema u poštovanju tih mjera i vrlo brzo počet će se razgovarati o eventualnom proširenju – najavio je Capak.

Neimenovani članovi Savjeta pozvali su se na iskustva ostalih europskih zemalja, naglasivši da će hrvatski Stožer civilne zaštite donijeti odluke. Primjerice, u Austriji bez covid-potvrde ne možete u restoran, u Italiji je obavezna za zaposlenike u javnom i privatnom sektoru, zbog čega traju prosvjedi, dok su u Njemačkoj nužne u prostorima kao što su kina, kazališta ili bazeni. Ipak, potonja se država priprema ukinuti izvanrednu epidemiološku situaciju.