KONFERENCIJA STOŽERA

Capak najavio: Vjerojatno će se cijepiti trećom dozom, nitko ne zna kada

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dodala je kako će o tome raspravljati ekspertna skupina Europske komisije, u kojoj će i ona biti.

14:38h
0
Cijepljenje koronavirus // Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na današnjoj je konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite najavio kako će se vjerojatno cijepiti trećom dozom, prenosi index.hr.

– Vjerojatno je da će se cijepiti s trećom dozom. Neke su zemlje već počele, kao što su, primjerice, Turska i Mađarska. No, to je u rijetkim slučajevima, nakon dvije doze kineskog cjepiva, koje je manje učinkovito. Nitko ne zna u ovom trenutku kada ćemo početi s trećom dozom. Neke studije pokazuju da možda neće biti potrebna treća doza. Međutim, po mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kojima svakodnevno komuniciram, vrlo vjerojatno je da će biti ta treća doza, naročito za imunokompromitirane – rekao je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dodala je kako će o tome raspravljati ekspertna skupina Europske komisije, u kojoj će i ona biti.

– Jučer je rečeno da zasad nitko nema relevantnih studija koje bi kazale da se treba ili ne treba cijepiti trećom dozom. Zasad nema razloga da se ide u to, ali prate se studije većine zemalja, najveći će broj podataka dolaziti iz zemalja s najviše stanovnika. Prema nedavnim studijama koje su analizirale stanice odgovorne za pamćenje infekcije, vidi se da je na cijepljenje jako dobar odgovor i memorija. Prati se delta varijanta, proizvođači razmišljaju da u iduću generaciju cjepiva uključe i deltu. Preporuka bi onda bila docjepljivanje novom generacijom, uglavnom za starije s teškim bolestima ili imunokompromitirane – objasnila je A. Markotić.