5.2 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Virus tipa B

GRIPA NA ODLASKU U našoj županiji najmanje oboljelih u zemlji, najviši postotak kod vrtićaraca
G

Tijekom ove sezone prijavljena su 41 smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija - dodali su

Ne propustite

Sezona gripe jenjava, sudeći po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ušli smo u 13. tjedan od pojave virusa, a u ova tri mjeseca nije zabilježen uzlazni trend u odnosu na prethodne godine. Najveći broj zaraženih je kod djece vrtićaraca i ranijeg školskog uzrasta.

Kako navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2023./2024., zaključno s 24. ožujka 2024. godine stiglo 19.344 prijava oboljelih od gripe. Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 12. tjednu izoliran je virus gripe B.

Najmanje oboljelih

– Tek 30 prijava stiglo je u zadnjem, dvanaestom tjednu. Stiglo je manji broj prijava u odnosu na prethodni tjedan, te u narednim tjednima možemo očekivati daljnje jenjavanje intenziteta sezone – navode u HZJZ-u.

Cijepljenje SvNajmanje oboljelih
Naša županija je među onima s najmanje oboljelih // Foto: Ilustracija

U čitavoj sezoni gripe koja je počela prije tri mjeseca u Kopriničko-križevačkoj županiji bilo je zabilježeno 264-ero slučajeva. Daleko najviše u Primorsko-goranskoj te Splitsko-dalmatinskoj, više od 2500 slučajeva. Kad je riječ o stopi zaraze po broju stanovnika, tu pak prednjači Karlovačka županija. Na 100.000 stanovnika imali su 1228 slučajeva. U našoj županiji to je oko 260 i tu smo uz Brodsko-posavsku i Šibensko-kninsku najzdraviji.

Dodajmo i kako je u postotcima najviše zaraženih bilo djece od 1 do 6 godina. Osoba iznad 64 godine jako malo, ponajviše zahvaljujući cijepljenju.

Gripa je opasna u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi. Kako navode u HZJZ-u, češće je praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Smrtni ishodi

– Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse. Tijekom ove sezone prijavljena su 41 smrtna ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija – dodali su.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pratite na ePodravini

POČELI IZBORI Otvorena su glasačka mjesta, biramo 151 zastupnika u Hrvatskom saboru

Danas su parlamentarni izbori, a birališta su se otvorila u 7 sati i bit će otvorena do 19 sati. Biramo...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×