12.1 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
dižu koeficijente

Čelnici Koprivnice i Križevaca još će šireg osmijeha dolaziti na posao, plaće im rastu u prosjeku od 145 do 300 eura bruto
Č

U oba grada koeficijenti se nisu mijenjali od 2010. godine, a tada je osnovica bila viša nego sada. Drugim riječima, gradonačelnici Koprivnice i Križevaca prije desetak igodina imali su veće plaće nego ovi danas. Jasno, ovo povećanje ne odnosi se na Jakšića koji ima saborsku plaću

Ne propustite

Čelnici dvaju najvećih gradova u našoj županiji, Koprivnice i Križevaca, uskoro će na posao dolaziti još šireg osmijeha. Naime, ako im prođu odluke na gradskim vijećima, a to bi trebala biti formalnost, plaća im od sljedećeg mjeseca znatno ide gore. Ne svima isto, sve zavisi od koeficijenata, ali ta povećanja kreću se u rasponu od 5,5 do 12 posto.

Što se tiče Koprivnice, gradski vijećnici sutra će se naći na prvoj sjednici u ovoj godini, a jedna od 18 točaka odnosi se na plaće i druga materijalna prava gradonačelnika Mišela Jakšića i zamjenice mu Ksenije Ostriž. S obzirom na to da Jakšić ima saborsku plaću, koja iznosi 2410 eura neto, raspravljat će se, jasno je, o primanjima Ksenije Ostriž, koja trenutno na mjesečnoj razini iznose 1791 euro neto.

Ta plaća po novome, ako je vijećnici usvoje, ići će gore za otprilike 11 posto. Trenutno joj se obračunava prema koeficijentu 4,25, a novom odlukom on bi otišao na 4,72. Koeficijent se množi s osnovicom za izračun plaće državnih dužnosnika, koja iznosi 3890 kuna ili 516,29 eura. Drugim riječima, trenutno joj bruto plaća iznositi 2194 eura, po novome će biti 2436 eura, no ne treba zanemariti činjenicu da im po godini staža gore ide 0,5 posto pa je ta cifra i nešto veća. Ako smo dobro izračunali, koprivnička dogradonačelnica imat će veću plaću za otprilike 300 eura bruto.

Maškare
Foto: Ivan Balija

Da Jakšić nema saborsku već gradsku plaću, njemu bi koeficijent s 5,00 skočio na 5,56, a maksimalni koeficijent kojeg može dobiti čelnik velikog grada ili onog koji je sjedište županije je 6,42. Napomenimo kako koeficijent za obračun plaće zamjenika gradonačelnika može iznositi najviše 85% koeficijenta gradonačelnika.

Križevci su u nešto drugačijem rasponu. Kao grad s više od 10.000 stanovnika najveći mogući koeficijent za gradonačelnika može iznositi 5,27 i to će gradonačelnik Mario Rajn iskoristiti. Odnosno, toliko iznosi novi prijedlog, jer mu je sadašnji koeficijent 5,00. Trenutna plaća mu je 1932 eura neto, a s obzirom na povećanje od 5,4 posto, trebao bi dobivati oko 145 eura više u bruto iznosu.

Njegova desna ruka, Danijel Šaško, dobit će još veći postotak. Plaća mu se, naime, izračunava po koeficijentu 4,00, a ubuduće će po 4,47. To je na mjesečnoj razini povećanje od 12 posto, odnosno oko 260 eura bruto više. Trenutno prima 1476 eura neto mjesečno. O njihovim plaćama raspravljat će se idućeg utorka, kada će u klupe sjesti križevački vijećnici.

Foto: Ivan Balija
Mario Rajn i Danijel Šaško // Foto: Ivan Balija

U oba grada pojasnili su da se koeficijenti nisu mijenjali od 2010. godine, a tada je osnovica bila viša nego sada. Naime, iznosila je 4630 kuna i u međuvremenu se nekoliko puta smanjivala, sve do sadašnjih 3890 kuna. Drugim riječima, gradonačelnici Koprivnice i Križevaca prije desetak i više godina imali su veće plaće nego što imaju ovi danas, a tada je situacija na tržištu bila znatno bolja. Pritom treba naglasiti da državni dužnosnici nemaju pravo na uskrsnice, božićnice, regres i slične stvari.

Zbog svega toga i male osnovice, Zakon se tijekom ove godine trebao mijenjati, odnosno osnovica je s 3890 kuna trebala skočiti na 6663 kune, s time da bi se tada koeficijent dužnosnika korigirao. Međutim, Plenković je prije par mjeseci takvu odluku odbio, iako je, zanimljivo, ista predložena upravo od strane vladajućih u Hrvatskoj.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Posebna pravila

U Koprivnicu stiže Dinamo i Bad Blue Boysi, evo koje će ulice biti zatvorene pola dana

Slaven Belupo danas dočekuje Dinamo, a policija je izdala posebne upute i pravila povodom organizacije te utakmice. Utakmica počinje u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×