14.1 C
Koprivnica
Srijeda, 12. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Statističari potvrdili

Nezaposlenost u našoj županiji na najnižim razinama, no u dva desetljeća izgubili smo 12.000 radnih mjesta!
N

Kako smo izgubili i broj stanovnika, tako smo u posljednjih 20-ak godina izgubili i značajan broj onih koji rade i privređuju.

Ne propustite

Nezaposlenost u Koprivničko-križevačkoj županiji zadnjih je mjeseci u padu i iznosi 4,1 posto. Gledamo li ostale hrvatske županije, naša je u samom vrhu, a od nas jedino manju nezaposlenost imaju Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Zagrebačka i Istarska. Uvjerljivo najveća stopa nezaposlenosti je u susjednoj Virovitičko-podravskoj županiji 13,5 posto.

U odnosu na isto vrijeme prošle godine došlo je do pada nezaposlenosti s 4,3 na 4,1 na području Podravine i Prigorja. Recimo, 2021. godine ona je iznosila 5,7 posto. Naša županija, prema podacima DZS-a ima 41.900 radno aktivnog stanovništva, što je za 88 osoba manje nego li mjesec dana ranije. Uspoređujući s istim razdobljem prošle godine, došlo je do povećanja broja radne snage za otprilike 350 osoba.

INGnezaposlenost
Plaće rastu, no čini se da troškovi života rastu brže i osjetnije // Foto: Ingimage

U dvije godine prosječna plaća rasla 183 eura

Zanimljivo je vidjeti i koliko je zaposlenih osoba u našoj županiji u posljednjih nekoliko godina. S krajem prošle godine bilo ih je 32.114, godinu ranije 31.621, a primjerice s prijelaza 1999. na 2000. bilo ih je čak 44.000! Kako smo izgubili i broj stanovnika, tako smo u posljednjih 20-ak godina izgubili i značajan broj onih koji rade i privređuju. Razlika je nevjerojatnih 12.000 zaposlenih.

Kad je riječ o neto plaći, one kao i na razini države konstantno rastu. S krajem prošle godine prosječna neto plaća u našoj županiji iznosila je 1100 eura i u samo pet županija ona je bila niža. Prosječna neto plaća u 2022. bila je 923 eura, a godinu ranije 859 eura. Prosjek za cijelu 2023. godinu iznosio je 1042 eura.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

intervju

Željko Grgačić: Pitomača će dobiti novi trg, a u planu je izgradnja nove škole, vrtića i doma za starije

Povodom Dana općine Pitomača razgovarali smo s načelnikom Željkom Grgačićem o brojnim projektima koje se provode u općini te...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×