Općinsko državno odvjetništvo

Četvorica optužena za varanje s potvrdama o zaštiti na radu za 14 zaposlenika

11:00h
0
Ilustracija // Foto: Envato Elements

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu protiv četvorice okrivljenika rođenih 1969., 1971., 1991. i 1984. godine, kao i protiv trgovačkog društva. Razlog je počinjenje produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tom kaznenom djelu, zatim produljenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju produljenih kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave i pomaganja u tom kaznenom djelu.

Na stranicama Državnog odvjetništva RH stoji kako se okrivljenike tereti da su od travnja do rujna 2019. godine – i to 52-godišnjak kao direktor okrivljene tvrtke iz Varaždina, ovlaštenog za osposobljavanje radnika za zaštitu na radu, uz pomoć 30-godišnjaka i 37-godišnjaka, stručnjaka zaštite na radu zaposlenih u okrivljenom društvu – izradili lažne zapisnike o provjeri osposobljenosti radnika za rad na siguran način i neistinite potvrde o osposobljenosti za rad na siguran način i zaštitu od požara za 14 radnika trgovačkog društva iz okolice Ivanca čiji je direktor okrivljeni 50-godišnjak.

– Navedeno su učinili, tereti ih se, iako nitko od tih radnika nije bio u okrivljenom društvu osposobljen za rad na siguran način za poslove na koje su raspoređeni niti je okrivljeno društvo provelo provjere osposobljenosti za rad tih radnika. Okrivljenog 50-godišnjaka tereti se da je unatoč tome platio okrivljenom društvu izdane račune za osposobljavanje radnika za rad na siguran način – objašnjava DORH.

čitam...