12.6 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Županijska skupština

Klub SDP-a i HL-a pokrenuo inicijativu izgradnje Gospodarskog centra za promet voćem i povrćem, Vugrinec: Želimo pomoći malim poljoprivrednicima, župan Koren: To je potrebno ovom kraju i projekt je u planu, no ne ovako ad hoc
K

Na području županije, prema dostupnim podacima, trenutno ima registriranih 109 povrtlara i 270 voćara koji nakon ulaska u Europsku uniju moraju zadovoljiti propise ispravnosti i sigurnosti hrane prilikom plasiranja svojih proizvoda na tržište Europske unije.

Ne propustite

Klub SDP-a i HL-a uputio je u proceduru na Županijskoj skupštini Odluku o inicijativi izgradnje Gospodarskog centra za promet voćem i povrćem, vrijednome oko 22 milijuna kuna.

– Želimo pomoći malim poljoprivrednicima da lakše plasiraju svoje proizvode na tržište i povežu se s prehrambenom industrijom na području naše županije i šire – navodi SDP-ov Željko Vugrinec, predsjednik Kluba.

Dodaje da na području županije, prema dostupnim podacima, trenutno ima registriranih 109 povrtlara i 270 voćara koji nakon ulaska u Europsku uniju moraju zadovoljiti propise ispravnosti i sigurnosti hrane prilikom plasiranja svojih proizvoda na tržište Europske unije. Ujedno postoji više pogona koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda koji bi u svom radu mogli koristiti usluge Gospodarskog centra.

– Svjedoci smo izjava vodećih ljudi nekoliko kompanija koji žele suradnju s proizvođačima voća i povrća na području županije, međutim uvijek se javlja problem organizacije otkupa i potrebnih količina. Isto tako, mnogi proizvođači ne mogu zadovoljiti uvjete trgovačkih centara jer za takvu vrstu proizvoda nemaju adekvatne uvjete skladištenja. Također, zbog nedostatka hladnjača i skladišnog prostora prisiljeni su svoje proizvode što prije prodati često po najnižoj cijeni s velikim rokovima naplate. Sve ovo pokazuje da izgradnja ovakvog Gospodarskog centra je ekonomski i društveno opravdana – napominje Vugrinec.

Dodaje da je tijekom lokalnih izbora župan Darko Koren inicirao sastanak s ministrom poljoprivrede, Tomislavom Tolušićem i predstavnicima prehrambene kompanije Podravka na temu razvoja poljoprivrede Koprivničko-križevačke županije.

– Od toga dana do danas, osim predizborne liste želja i lijepih riječi nije napravljeno ništa. Smatramo da naša županija ima kapacitete da kroz PORA-u i prehrambeni sektor pomogne u razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava na području naše županije te na taj način zaustavi iseljavanje iz ruralnih dijelova županije i omogući razvoj poljoprivrede našeg kraja – zaključuje Vugrinec.

Župan Koren kaže da je riječ o projektu kojeg su i predvidjeli u njihovom programu, no ne u ovoj godini, nego u cjelomandatnom razdoblju.

– Projekt je u našim planovima, no naravno ne može se prestavničko tijelo staviti u ulogu izvršne vlasti, kao što to oni svojom inicijativom ovdje pokušavaju. Mi ćemo to staviti na dnevni red i dati takvo obrazloženje, a to ćemo raditi i s njima i bez njih, kazuje Koren.

Dodaje da su inicijativu i prijedlog odluke prezentirali na način kao da su izvršna vlast, a to tako ne ide.

– Treba napraviti projekte, osigurati sredstva, investitore. Sve je to politika, ali ne onakve vrste da bi mi to odbili, jer to je apsolutno potrebno ovom kraju i ljudima, no za to postoji procedura koja je realna i ima izgleda da uspije, a ne ovako ad hoc inicijativa koja je ustvari jedna politička aktivnost – objašnjava Koren.

Napominje da treba šire pripremiti takav projekt od 20 milijuna te da nije dovoljno naći se u prostoru oporbene stranke napisati jedan papir.

– To može svatko, no realizirati ne može svatko, pogotovo ne oni – zaključuje Koren.

Evo što predlaže klub SDP-a i HL-a:

Ovom Odlukom pokreće se inicijativa za izgradnju Gospodarskog centra za okup,
skladištenje, sortiranje, sušenje, pakiranje te prodaju odnosno distribuciju voća i povrća, kao i proizvoda od voća i povrća. ( u daljnjem tekstu Gospodarski centar).

Gospodarski centar bio bi izgrađen na području Koprivničko-križevačke županije u JLS,
koja ima izgrađenu industrijsku zonu sa prihvatljivom prometnom i komunalnom
infrastrukturom za takvu namjenu.

Investicija izgradnje Gospodarskog centra predviđa se na oko 22 milijuna kuna, koji će
osigurati partneri sukladno vlasničkim udjelima. Način osiguranja i vrsti sredstava za
Gospodarski centar dodatno će se odrediti prilikom sklapanja poslovnih ugovora.

Udio vlasništva u Gospodarskog centru bio bi slijedeći:
1. Koprivničko-križevačka županija 51%,
2. Privatni partner ili partneri 30 % i
3. Jedinica lokalne samouprave 19%.

Planiran početak izgradnja Gospodarskog centra predviđa se tijekom 2021. godine.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Simbolične kazne

Poznati detalji sukoba na benzinskoj u Koprivnici, dečko s Lenišća zakačio se s dva Brazilca, evo zašto…

Bilo je dosta napeto u "gluho" doba noći u listopadu na benzinskoj postaji u Kolodvorskoj u Koprivnici. Naime, oko...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×