19.6 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Trendovi

CRKVA NIJE U MODI Sve je više građanskih brakova, a u jednoj općini uopće se ne ide ni pred oltar ni pred matičara
C

Daleko najviše brakova puca nakon 20 godina, njih čak 60 od 175, a najmanje ih se prekine u prvoj godini, no ni toliko nije izdržalo šest parova. 

Ne propustite

U Podravini i Prigorju sve je više građanskih brakova, crkveni padaju u popularnosti, a i jedni i drugi najviše pucaju nakon godina i godina zajedničkog života.

Sklopljenih brakova 2018. godine bilo je 482, dok je onih koji su odlučili razvodom okončati svoje bračno putovanje bilo 175. Među gradovima, najviše brakova je sklopljeno u Koprivnici, njih 128, ali je bilo i najviše razvoda, 62. Križevci imaju 105 brakova i samo 28 razvoda, a Đurđevac je tu s 49 sklopljenih brakova i 15 prekinutih.

Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec najzaljubljenije su općine, tamo je u 2018. bilo 22 i 21 brak te sedam i dva razvoda. Kalnik je po tome zanimljiv slučaj – nemaju niti jedan sklopljen brak i niti jedan razvod! Osim njih, prilično su suzdržani i u Hlebinama, dva braka i tri razvoda. Čini se da u razvode ne vjeruju u Gornjoj Rijeci, tamo nije bio niti jedan, ali je zato sklopljeno osam brakova. Dobra je situacija za ljubavne parove i u Koprivničkom Ivancu, gdje je bilo 16 brakova i jedan razvod, te u Kloštru Podravskom s 14 naprama jedan, a nije loše ni u Virju, 16 novih prstena na ruci i tri razvoda.

Zanimljivo je da je broj građanskih brakova prestigao broj crkvenih brakova, prvih je sklopljeno 259, a drugih 223. Među gradovima jedino je u Križevcima više crkvenih brakova, i to za jedan jedini, 53-52. U Koprivnici ih je 73 građanska i 55 crkvenih, a u Đurđevcu 29 građanskih te 20 crkvenih.

Kada se govori o našim općinama, tamo je situacija vrlo raznolika. Primjerice, u Koprivničkim Bregima je bilo čak 11 građanskih i samo jedan crkveni brak, dok s druge strane u Sveti Petar Orehovec ima pet građanskih i 17 crkvenih brakova. Općenito, i na selima je više građanskih brakova, crkveni prednjače samo u Ferdinandovcu, Goli, Gornjoj Rijeci, Hlebinama, Kalinovcu, Novigradu Podravskom i Virju. Spomenimo i da u Hlebinama nije sklopljen niti jedan građanski brak, samo dva crkvena, a kuriozitet je i Kalnik, gdje se nije išlo cijele godine ni matičaru, a niti pred oltar.

Najviše se razvode muškarci u dobi od 40 do 49 godina i žene kada imaju 30 do 39 godina, a najmanje razvoda ima kod muškaraca od 20 do 24 godine, dok se žene najmanje razvode nakon 60. godine života. Po razvodima među gradovima prednjači Koprivnica sa 62, daleko više od križevačkih 28 ili đurđevačkih 15. Izvan gradova, najviše su se razvodili u Rasinji, tamo je puklo osam brakova.

Daleko najviše brakova puca nakon 20 godina, njih čak 60 od 175, a najmanje ih se prekine u prvoj godini, no ni toliko nije izdržalo šest parova.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dani općine

FOTO/VIDEO Kralj zabave Zlatko Pejaković pokazao zašto je legenda, Ivančani uživaju u nezaboravnim hitovima

Malo je još legendi hrvatske estrade kao što je Zlatko Pejaković. U sklopu proslave Dana općine Koprivnički Ivanec svojim je...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×