Rezime godine

CRNE BROJKE Šest osoba izgubilo je život u nezamislivim tragedijama na cestama, čak troje ih je upravljalo istim tipom vozila

Mladić na motociklu stradao je na mjestu događaja od sudara.

18:00h
0
Foto: ePodravina

Šest osoba izgubilo je život na prometnicama Podravine i Prigorja u 2019. godini, kaže statistika Policijske uprave koprivničko-križevačke. Od toga je bilo čak tri motociklista.

Prva tragična nesreća koja je potresla kraj dogodila se 10. travnja u Kuštanima. Tamo je u rano jutro, u 7.17 sati, 19-godišnjak vozio motocikl Yamaha. Dolaskom do kbr. 25 prednjom stranom motocikla udario je u priključno vozilo Schwarzmuller koje je bilo priključeno za teretno vozilo Mercedes križevačkih registracijskih oznaka. Njime je preko kolnika s jedne strane na drugu prelazio 38-godišnji vozač. Mladić na motociklu stradao je na mjestu događaja od sudara. Policija je utvrdila i da vozač kamiona nije bio pod utjecajem alkohola te da poginuli motociklist nije imao dozvolu odgovarajuću za motocikl kojim je upravljao.

Nesreća u Kuštanima // Foto: ePodravina

Motociklist je izgubio život i 2. lipnja u Kloštru Podravskom. Toga dana, oko 17.30, u Ulici kralja Tomislava 27-godišnjak je upravljao motociklom KTM 640 LC u smjeru Kladara. Iz suprotnog smjera dolazio je 28-godišnjak u Mercedesovom kombiju te je u jednom trenutku neoprezno prešao na stranu ceste kojom je vozio motociklist. Motocikl je udario u bok kombija, nesretni vozač je pao na cestu, a potom je preko njega prešao i 22-godišnjak u Golfu, koji je vozio iza kombija. Pokušao ga je izbjeći skretanjem na zelenu površinu kraj ceste, no nije uspio. Policija je utvrdila da je motocikl bio neregistriran, a poginuli vozač nije imao dozvolu odgovarajuće kategorije za njega.

Nesreća u Starigradu // Foto: Ivan Balija

Kobno prijepodne za jednog motociklista bilo je i 28. srpnja u 10.45. U Kamengradskoj ulici u Starigradu vozač rođen 1973. godine upravljao je motociklom Kawasaki u smjeru Koprivnice. Izlaskom iz lijevog oštrog zavoja uslijed neprilagođene brzine došlo je do slijetanja motocikla van kolnika u desno na travnatu površinu, udara motocikla u prometni znak, pada motocikla i vozača na tlo, udara vozača u drveni panj te nekontroliranog kretanja vozača i motocikla po tla, objavili su iz policije. Motociklist je preminuo na mjestu događaja od težine ozljeda.

Foto: Vatrogasci Đurđevac

Teška nesreća dogodila se i 29. rujna. Oko 3.35 na DC2 u Đurđevcu u ulici Grada Vukovara, 26-godišnji vozač vozio je Audi varaždinske registarske oznake u smjeru Virje – Kalinovac. Izlaskom iz zavoja vozilom je prešao u suprotnu prometnu traku te je došlo do
frontalnog sudara s Passatom koprivničke registarske oznake, kojim je upravljao 50-godišnji vozač. Od zadobivenih ozljeda na mjestu događaja su preminuli 26-godišnji vozač i 22-godišnji suvozač u Audiju.

Posljednja nesreća u ovom nizu, nadamo se i posljednja ove godine, dogodila se na sam Badnjak. Oko 11 sati u mjestu Guščerovec 40-godišnji vozač upravljao je kamionom MAN zagrebačke registarske oznake. Uslijed nepropisne vožnje unazad, stražnjim djelom udario je 69-godišnjeg pješaka koji je pao na tlo, a stražnji kotači vozila prešli su preko njega. Nesretnik je na mjestu preminuo od ozljeda.

Unatoč tim nezamislivim tragedijama, ova je godina na ovdašnjim cestama imala najmanje izgubljenih života u posljednjih nekoliko. Tako je prema podacima iz Policijske uprave koprivničko-križevačke u 2018. godini smrtno stradalo sedam osoba (četiri vozača, dva putnika i pješak), godinu prije toga njih čak 13 (devet vozača, tri putnika i pješak), a 2016. godine deset osoba (sedam vozača i tri pješaka).