23.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Otkrivaju nam izvori bliski samostanu

Cure stravični detalji iz samostana u Križevcima: Djecu se maltretira, a jedna je časna pet godina zatvorena u sobi, sestra Zinovija: To su laži, neki je đavo bijesan na nas, a koronu nema nitko!
C

Sve je to laž, pa gdje bi djeca izdržala živjeti u tome. Jučer nam je bio epidemiolog i Centar za socijalnu skrb, došli su iznenada, vodili smo ih po svim prostorijama. Djeca su bila živa, zdrava i vesela. Ne znam koji je to đavo toliko bijesan na nas, rekla je predstojnica Zinovija Kolić te zaprijetila da će nas zbog objava ganjati do kraja svijeta.

Ne propustite

Nakon što smo objavili članak o samostanu sestara Bazilijanki iz Križevaca, počele su stizati nove informacije o događanjima u ovoj ustanovi. Koronavirus je razotkrio dodatne detalje o životu njihovih korisnika.

Nehumano postupanje prema djeci

Od nekoliko izvora bliskih Samostanu (podaci poznati redakciji), koji su zbog svoje, a i sigurnosti djece htjeli ostati anonimni, doznajemo da se tamo godinama loše postupa prema djeci i korisnicima, a u nimalo boljem položaju nisu ni pojedini članovi osoblja. Kako smatra naš sugovornik, odgovorna osoba za ovakvo stanje je predstojnica samostana, časna sestra Zinovija Kolić.

Priča nam da se prema djeci postupa nehumano, maltretira ih se, čupa za kosu, tjera da rade u vrtu, oduzimaju im se mobiteli, brani korištenje interneta iako im je bio potreban za online nastavu, a sve kako bi bila dobra, poslušna i pokorna.

Kažu da se navedena časna sestra koja ima 75 godina i tri premosnice ponaša kao da živi u 18 stoljeću.

Sestre ne priznaju postojanje koronavirusa

Pojavom Covida-19 u samostanu se stanje dodatno pogoršalo, a virus je razotkrio još neke jezive detalje. U međuvremenu je djeci i osoblju od nadležnih institucija osiguran topli obrok koji im se dostavlja u šator postavljen u dvorištu. Cijeli je samostan u samoizolaciji.

Neslužbeno doznajemo da je koronavirus u ustanovu donijela časna sestra koja je trenutno na bolničkom liječenju u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek. Ona je prije nego je razvila simptome prisustvovala obiteljskom okupljanju u Sesvetama gdje se slavila krizma, a na kojoj se okupio veći broj ljudi, njene rodbine iz Bosne.

Kad je ta časna sestra razvila simptome, prebačena je u bolnicu, a potom su testirane i ostale časne. Tri su nalaza bila pozitivna, no kako nisu razvile simptome, sestre su ostale u samostanu te preuzele brigu o svim korisnicima, ignorirajući rezultate testiranja.

Kako tvrdi naš sugovornik, sestre ne priznaju postojanje koronavirusa pa i ove s pozitivnim nalazom ulaze među djecu i k starijim osobama koji su tamo na skrbi i tako izravno ugrožavaju njihovo zdravlje.

Djeca su stalno za nešto kriva

U Dječjem domu samostana smješteno je 16-oro djece od kojih je najmlađa dvogodišnjakinja.

Svi su izdvojeni iz svojih bioloških obitelji iz različitih razloga, a prema procjeni Centra za socijalnu skrb. No kako tvrdi naš izvor, ni uvjeti života u samostanu nisu za poželjeti, a na to svako dijete ima pravo. Upravo su pravovaljanu skrb trebali dobiti izuzimanjem iz obitelji i smještanjem u ustanovu.

– Djeca su stalno za nešto kriva, proziva ih se za svaku sitnicu, proglašava ih se šizofreničarima, daju im tablete za smirenje. Gdje su tu humanost i dječja prava – pita se.

Foto: Miroslav Stručić
Foto: Miroslav Stručić

Podsjetimo, u ponedjeljak su u obilasku samostana bile djelatnice Centra za socijalnu skrb Križevci. Ravnateljica Sanja Jakopović potvrdila je nakon toga da su sva djeca u dobrom stanju i zdrava.

– Nismo im mjerili temperaturu jer to nije u našoj ingerenciji, za to je zadužen epidemiolog, no svi su bili na okupu i izgledali su zdravo – potvrdila je u ponedjeljak nakon izvida Jakopović.

U samostanu žive ilegalci, a jedna je sestra zatvorena u sobi pet godina?

Zanimljiva je i informacija da u samostanu ima i osoba koje su tamo smještene nelegalno, a za koje nitko ne zna kako si u zašto tamo završili.

S više strana potvrđeno nam je kako je u podrumu samostana smještena majka jedne časne sestre koja je ovdje na oporavku nakon što je obavila operaciju u koprivničkoj Općoj bolnici.

Isto tako, u samostanu je navodno već nekoliko mjeseci svakodnevno prisutna muška osoba za koju se ne zna koja joj je uloga niti po što dolazi pod okriljem mraka i odlazi u ranu zoru.

Još jedna nevjerojatna informacija koju nam je potvrdio naš sugovornik je da je u Samostanu već pet godina zatvorena časna sestra kojoj je kretanje ograničeno isključivo na njenu vlastitu sobu, balkon i kupaonicu, a iz razloga jer raspolaže s previše informacija.

– Vidimo ju kako nam mahne s balkona i to je to – kaže nam sugovornik.

Zinovija Kolić odbacuje optužbe: Ne znam koji je to đavo bijesan na nas

Ne bi li dobili odgovore na ove optužbe, kontaktirali smo samostan. U prvom pokušaju javila nam se neimenovana časna sestra koja je naglasila kako roditelji nemaju pravo biti nezadovoljni jer da su na vrijeme kvalitetno brinuli o djeci, ona ne bi završila u Domu. Naknadno smo uspjeli razgovarati i sa samom predstojnicom Zinovijom Kolić koja je bila uznemirena i nezadovoljna medijskim napisima.

Sestra Zinovija Kolić, predstojnica samostana

– Sve je to laž, pa gdje bi djeca izdržala živjeti u tome. Jučer nam je bio epidemiolog i Centar za socijalnu skrb, došli su iznenada, vodili smo ih po svim prostorijama. Djeca su bila živa, zdrava i vesela. Ne znam koji je to đavo toliko bijesan na nas – rekla je predstojnica.

Ujedno je tražila demantij zadnjeg članka o samostanu, koji nam nije poslala i zaprijetila da će nas zbog objave ganjati do kraja svijeta.

Pitali smo ju kako komentira tvrdnje da se djecu maltretira i tuče.

– Pa gdje bi sustav bio da se djecu tuče, gdje ste još vidjeli da časna sestra tuče dijete? – odgovara.

Potvrđuje da u samostanu stanuje majka jedne od sestara koja je nedavno operirana u Koprivnici, no odbacuje tvrdnje kako je gospođa u podrumu. Smještena je u normalnoj sobi, veli.

Muškarac koji dolazi u samostan je liječnik opće prakse, dr. Berc, koji vodi brigu o zdravlju nekih štićenika.

– On stanuje ovdje blizu pa ljudi krivo vide, misle da ide k nama, a on ide u svoj stan. Povremeno zna doći k nama na ručak, pojašnjava.

Sestra Zinovija tvrdi da kod njih nema korone i da su svi zdravi kao dren

Na kraju pitamo predstojnicu kakvo im je zdravstveno stanje, jesu li se oporavile časne koje su bile pozitivne na koronavirus.

– Kod nas korone nema, nema pandemije, svi smo zdravi. Sestra koja je u ponedjeljak završila u bolnici tamo je poslana zbog uroloških problema, a kad je čekala na bolničkom hodniku dobila je upalu pluća i zato je smještena na odjel. Svi smo ovdje zdravi kao dren, nitko nema koronu – zaključila je na kraju sestra Zinovija.

Prema informacijama koje smo dobili, ubrzo poslije našeg razgovora sa sestrom Zinovijom, jedna od časnih sestara u popodnevnim je satima iz samostana automobilom odvezla spomenutu gospođu koja je kod njih bila na oporavku od operacije. Napomenimo da je cijeli samostan u samoizolaciji.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prva pričest

[FOTO/VIDEO] Svečanost u Župi Blaženog Alojzija Stepinca, novi pričesnici primili sakrament

U Župi Blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici danas je proslavljen sakrament Prve pričesti. Okupio se velik broj obitelji, prijatelja i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×