17.1 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Cvjetne trake u poljima donose veću zaradu
C

Ne propustite

Ulaganje u staništa koja privlače divlje pčele na poljoprivredne površine nije samo efikasan pristup koji pomaže boljem oprašivanju biljaka već se takvo ulaganje može financijski isplatiti nakon četiri godine i manje. Istraživanje objavljeno prošlog mjeseca u časopisu Journal of Applied Ecology daje poljoprivrednicima uvjerljive dokaze kako se ulaganje u cvjetne trake višestruko isplati.

Polje (foto: Luc Viatour/Wikimedia Commons)Cvjetne trake su noviji trend u poljoprivredi, a svrha im je privlačenje kukaca koji oprašuju usjeve. Formiraju se tako da se među usjevima namjerno ostavi prostor na kojem se sade biljke koje privlače divlje pčele i ostale kukce oprašivače. Mnoga istraživanja su pokazala da takvi prostori uistinu privlače divlje pčele i ostale kukce, a u nekoliko radova je dokazano da takve mjere i povećavaju prinose. Osim toga, takve mjere potiče i Europska unije te je u Hrvatskoj moguće dobiti preko 3000 kuna poticaja na godišnjoj razini za uspostavu cvjetnih traka.

Ovo istraživanje po prvi puta pokazuje kakopostoji i jasna ekonomska prednost prilikom sadnje cvjetnih traka. Upravo taj argument može uvjeriti onaj dio poljoprivrednika koji nisu sigurni u isplativost cvjetnih traka.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su oko nasada borovnica zasadili trake s 15 autohtonih cvatućih vrsta biljaka. Iako te nasade obično oprašuju medonosne pčele, znanstvenike je zanimalo hoće li povećanje populacije divljih pčela poboljšati oprašivanje nasada borovnica. Rezulatati nisu bili vidljivi odmah što znači da poljoprivrednici ipak moraju biti strpljivi neko vrijeme.

U prve dvije godine, koliko je bilo potrebno da se uspostave cvjetne trake, nije utvrđeno povećanje populacije divljih pčela. Ipak, nakon tog perioda došlo je do dvostrukog povećanja broja divljih pčela u odnosu na kontrolne nasade koji su bili bez cvjetnih traka.

 

Veći prinosi = veća zarada

Jednom kada se uspostavila stabilna populacija divljih pčela, već broj cvjetova borovnica se razvio u plodove, plodovi su imali više sjemenki te su bili veći. Veličina promatranog nasada borovnica iznosila je 4,5 ha, a oko njega je posađeno 8000 m2 cvjetnih traka što je dovelo do povećanja prinosa za 10 do 20 %.Povećani prinos znači i veću zaradu što u konačnici dovodi do ekonomske isplativosti uspostavljanja cvjetnih traka.

Znanstvenici ističu kako ovi rezultati ne znače da uspostava cvjetnih traka može dovesti dovoljan broj divljih pčela koje bi mogle zamijeniti medonosne pčele već mogu poboljšati prinose do određene mjere.

izvor: biologija.com.hr (e! Science News; Agroklub.com)

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×