Dom obrtnika Koprivnica

Dadilje navele što ih najviše muči, ali i velike prednosti čuvanja djece u obrtima

Dadilje koje idu na praktični dio obuke prije pokretanja obrta, požalile su se kako ne mogu više imati praksu u vrtićima. Jedan od problema je i nepriznavanje statusa male škole za šestogodišnjake prije polaska u školu.

11:59h
0
S predstavljanja obrta za čuvanje djece u Starigradu // Foto: www.koprivnica.hr
Obrt za čuvanje djece Snježane Smolak // Foto: koprivnica.hr

Skup dadilja koje obavljaju djelatnost čuvanja djece u obrtu, održan je u ponedjeljak Domu obrtnika u Koprivnici.


Iako je poziv bio upućen na 14 obrta za čuvanje djece iz regije, odaziv je bilo malen, a iz Koprivnice se odazvalo tek četvero obrtnika.

Raspravljalo se o problematici i aktualnosti ove struke te o prijedlozima poboljšanja uvjeta poslovanja.

Jasmina Markota, tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica navela je da su prošle četiri godine od prvih registracija takvih obrta, dok je Snježana Smolak iz Koprivnice bila treća registrirana u Hrvatskoj.

– U četiri godine registrirano je 60 takvih obrta od kojih je 52 aktivnih. U Koprivnici je registrirano najviše obrta nakon Zagreba, njih šest. Tome je najvjerojatnije uzrok sufinanciranje dadilja s 12.000 kuna jednokratno od strane Grada kao i mjesečni iznos cijene čuvanja djece do 1000 kuna po djetetu – navela je Markota.

Što se tiče problematike ove struke, dadilje su navele nedostatak održavanja edukacija i radionica radi stalnog usavršavanja u struci, taj će problem pokušati će jednim dijelom riješiti Centar za socijalnu skrb iz kojeh su na sastanku bilo ravnatelj Danijel Rušak te stručna djelatnica centra Valentina Balog.

Dadilje koje idu na praktični dio obuke prije pokretanja obrta, požalile su se kako ne mogu više imati praksu u vrtićima. Jedan od problema je i nepriznavanje statusa male škole za šestogodišnjake prije polaska u školu.

Iz Centra za socijalnu skrb, koji su dijelom nadležni za nadzor takvih obrta, kazali su da je do sada zabilježena samo jedna prijava protiv jednog obrta, ali na državnoj razini.

Napomenuli su da je za nadzor potrebno promijeniti, odnosno uskladiti propise. Nedavno se dogodila neželjena situacija između roditelja i jedne dadilje što se inače može izbjeći edukacijom i roditelja i dadilja.

Snježana Smolak spomenula je inicijativu Udruge dadilja oko ukidanja PDV-a za dadilje, a osvrnula se i na neke probleme oko dokazivanja troškova Gradu Koprivnici.

Bo tu će problematiku morati rješavati s nadležnima u Gradu Koprivnicii na sljedećem sastanku, jer se na ovaj nisu odazvali.

Kao pozitivne strane obrta za čuvanje djece naveden je rad od 0 do 24 te individualan pristup svakom pojedinom djetetu. Zaključeno je kako je u javnosti potrebno kroz promidžbene akcije promovirati prednosti čuvanja djece u takvim obrtima, kako bi se izbjegle predrasude.

Jasmina Markota ponudila je pomoć Udruženja oko organizacije sljedećih skupova kao i edukacija, ali i tiskanja informativnih letaka.

čitam...