Dan grada: Mršić ljut zbog afera u Podravki, a Koren poručio Zagrebu da joj prestane “pomagati”

15:45h
0
Snimio: Marijan Sušenj

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u dvorani Domoljub Koprivnica je obilježila 653. obljetnicu dobivanja statusa slobodnog kraljevskog grada. Očekivano, govori gradonačelnika Zvonimira Mršića, župana Darka Korena i drugih govornika bili su obilježeni kritikama na račun pritvorenih članova Uprave Podravke osumnjićenih da su odgovorni za afere koje potresaju tu tvrtku, ali i političkim izjavama koje su, ipak, bile neočekivane. Koren je, naime, kritizirao raspravu o Podravkinoj budućnosti u jučerašnjoj emisiji HTV-a Otvoreno, a ne sviđa mu se ni briga koju pojedinci vode o najvećoj hrvatskoj prehrambenoj kompaniji:

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Snimio: Marijan Sušenj– Pet stručnjaka raspravlja o tome što je dobro za Podravku, ali među njima nema nikoga iz Koprivnice, što je nedospustivo i zato svima koji misle da je to u redu poručujem da nam prestanu pomagati. Jednako loš prijedlog iznesen u toj emisiji je da u Podravku uđe svježi domaći kapital. Koji je to kapital, odnosno tvrtke – možda one iste za koje zbog državnog patronata ne vrijedi obaveza plaćanja poreza, doprinosa i slično – kazao je Koren.

Također, poručio je gradonačelniku Mršiću da se na državnoj razini intenzivno radi na prepuštanju vojarne u gradske ruke te da je, po njemu, Koprivnica jedina koja tim prostorom može kvalitetno upravljati.

Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice . Snimio: Marijan SušenjMršić je, pak, ponovio da su, bez obzira na rezultate istrage, uhićeni članovi Podravkine Uprave tvrtki nanijeli strašnu štetu te da se to ne bi dogodilo da je država udovoljila traženju gradske uprave da njoj prepusti upravljanje svojim udjelom u Podravki. Podsjetio je i na odlične izborne rezultate koprivničkog SDP-a, 120 milijuna kuna koje su ostale u džepovima građana jer gradska uprava nije uvela prirez te na štetne posljedice harača i relativno dobro stanje koprivničkog gospodarstva:

– Koprivnica je među rijetkim gradovima koji više izvoze nego uvoze, najjači gospodarski subjekti ulažu u proširenje proizvodnje, a vjerujem i da t vornica obuće Sloga te tvornica biodizela Biona imaju šansu opstati – rekao je koprivnički gradonačelnik.

Za govornicom su bili i gradonačelnik Virovitice te bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, dogradonačelnik slovenskog grada Domžale Vinko Juhart, mađarskog grada Kapošvar Lajosne Olah te SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem, porijeklom iz Koprivniočkih Bregi.

Članice Plesnog studija Jump. Snimio: Marijan Sušenj– Hrvatska nema krizu potencijala, nego upravljanja i zato nam je u posljednjih šest godina sve gore. Upozoravao sam na kriminal u Podravki i upozoravat ću i dalje, jer sam Podravac i želim da Podravka ostane Podravka, a ne “Prodavka”.

Operne dive Sandra Bagarić (desno) i Martina Tomić. Snimio: Marijan SušenjNa svečanoj sjednici Gradskog vijeća medalje Grada i 20 tisuća kuna dobili su Boris Grϋngold, Barica Đureta, Davor Pavuna i zlatni darivateljima sa 100 i više davanja krvi Milenko Cvitković, Darko Fajdić, Zvonko Jambor, Marijan Korenjak, Josip Kuhar, Stjepan Lončar i Vladimir Pavlic, a plakete Grada dobile su tvrtke ABM Graminea i Hartmann, Odsjek kardiologije koprivničke Opće bolnice, Žuti dućan-Galerija S te Radio Drava. Humanost na djelu tom su prilikom pokazali Boris Grüngold i Davor Pavun – Grüngold je za razvoj školstva donirao 15, a Pavuna 20 tisuća kuna. Svečana sjednica završila je nastupom članica Plesnog studija Jump te nastupom opernih diva Sandre Bagarić i Martine Tomić.

Galerija fotografija