i tata je važan

DAN OČEVA Pitali smo vas što vam u životu znači otac, M. Velaj: Moj tata je umro, ali ga se sjetim svaki dan

Nikola Špoljar trenutno ne živi sa svojim ocem, ali imaju odličan odnos. 

11:47h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Slavimo Dan očeva. Uz majčinsku figuru ona očeva nije manje važna. Očevi su nam podrška, savjetnici, motivatori, uzori. U njih se ugledamo, slušamo ih, smijemo se s njima i u njihovom naručju plačemo. 


Uloga oca u odrastanju je veoma bitna. Očevi bi trebali biti posvećeni djeci, spremni na to da uče kako da postanu dobar roditelj te da jasno pokažu svoja osjećaje.

Očev dan, dan je u čast oca i slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. Slavi se najčešće treće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta. Nadopunjuje Majčin dan.

Prvi Očev dan održan je 19. lipnja 1910. godine u Sjedinjenim Američkim Državama potaknut naporima Sonore Smart Dodd. U ožujku, koji je na poseban način posvećen sv. Josipu, negdje oko blagdana toga svetca, slavi se i Očev dan.

Pitali smo i vas. Što vam znači otac u životu? Jeste li mu zahvalni? I hoćete li mu danas čestitati njegov dan. 

Eva Marđetko školarka je i s nama je podijelila što za nju predstavlja očinska figura.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Meni moj tata jako puno znači i za mene je on najbolji tata na svijetu. Mnogo vremena provodimo zajedno, a pomaže mi u mojim školskim obavezama maksimalno. Danas ću ga posebno iznenaditi poklonom i tako mu pokazati koliko sam mu zahvalna za sve što čini za mene – rekla je Eva.

 

Bjelovarčanka Petra Bošnjak studentica je Sveučilišta Sjever. Zbog fakulteta se preselila u Koprivnicu, ali se sa svojim ocem čuje redovito.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Smatram da je Dan očeva svaki dan. Važno je svakodnevno biti zahvalan na dobrim odnosima, uzajamnom poštovanju i potpori. Moj tata mi puno pomaže, podržava me i na kraju krajeva financira moje studiranje. Naravno da mi to mnogo znači. Nazvat ću ga danas, čestitati i zahvaliti mu se na svemu – istaknula je vesela Petra.

 

Iz drugačije perspektive Mirela Velaj ukazala nam je što njoj otac predstavlja u životu.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Moj tata je, nažalost, umro. Prije mnogo godina. Nedostaje mi jako puno i sjetim ga se svakodnevno. Uskoro mu je godišnjica pa ću posjetiti njegovo počivalište. Smatram da bi svi trebali više poštivati, voljeti i grliti svoje bližnje, a posebno roditelje jer nikada ne znate kada ćete ostati bez njih – napomenula je Mirela.

 

Nikola Špoljar trenutno ne živi sa svojim ocem, ali imaju odličan odnos.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Tata mi je u Njemačkoj, ali čujemo se svaki dan. Svaki dan smo u kontaktu. On tamo radi, no mi smo kao prst i nokat. Nazvat ću ga i danas, kao i svakog dana. Čestitat ću mu i zahvaliti mu se za sve što je učinio i dalje radi za mene – napomenuo je Nikola.

čitam...