Vapaj za naučnicima

Dan Udruženja obrtnika obilježit će se u 50-godišnjem frizerskom salonu

14:06h
0
Jasmina Markota // Foto: Matija Gudlin
Tajnica Udruženja obrtnika Jasmina Markota // Foto: Matija Gudlin

Važan segment vezan uz taj dio obrtništva je naukovanje. Slijedom nekih loših političkih odluka naukovanje je kao najvažniji dio strukovnog obrazovanja devastiran, zanemaren, zaboravljen, stav je koprivničkog Udruženja obrtnika.

U petak će se održati obilježavanje Dana Udruženja obrtnika Koprivnica u Frizerskom salonu Danica u Basaričekovoj ulici.

Koprivničanci se u tom salonu uljepšavaju punih 49 godina. Prvotno kod Danice Vrban od 1967. do 1992. godine, a otada salon vodi njena kćer i nasljednica Tanja Balog koja se odmah nakon frizerske škole u Varaždinu zapošljava u maminom salonu.

Tanja Balog dugogodišnja je predsjednica Ceha frizera i kozmetičara pri UO Koprivnica i član Upravnog odbora UO od 2014. godine.

Frizerski salon Danica izabran je kao mjesto obilježavanja Dana obrtnika zato što se u tom salonu spaja sve ono što obilježava pravo takozvano zanatsko obrtništvo. Nasljeđivanje je jedna od karakteristika obrtništva kao i sam način rada – ručno, jer još nema aparata koji bi mogli zamijeniti frizera.

– Važan segment vezan uz taj dio obrtništva je naukovanje. Slijedom nekih loših političkih odluka naukovanje je kao najvažniji dio strukovnog obrazovanja devastiran, zanemaren, zaboravljen – stav je koprivničkog Udruženja obrtnika, ali i ističu kako se najavljuje povećanje broja sati naukovanja kod majstora, kao jednog od važnijih dijelova obrazovne reforme.

– Gospodarstvo vapi za stručnom radnom snagom koje nema. Primjeri iz Istočne Europe, primjerice Poljske i Češke koje su u gospodarskom uzletu, ukazuju na sličan problem pa se nadamo da će naši zakonodavci reagirati što prije kako bismo bili spremni za nadolazeći gospodarski uzlet Hrvatske – kažu iz Udruženja.

Loading...