Danas je Međunarodni dan muškaraca

12:49h
0
Ilustracija

Međunarodni događaj koji se slavi 19. studenoga razveselit će sve pripadnike jačeg spola, jer to je službeno njihov dan – Međunarodni dan muškaraca.


Kao takav obilježava se od 1999. godine, inauguriran je na Trinidadu i Tobagu, dok je ovaj dan s popratnim zbivanjima stekao potporu mnogih pojedinaca i skupina u Australiji, na Karibima, Sjevernoj Americi, Aziji, Europi, Africi pa i Ujedinjenim narodima. Danas se slavi u više od 50 država svijeta.

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca, istaknuto je na Wikipediji, uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje rodne ravnopravnosti te isticanje pozitivnih muških uzora. Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebice za njihove doprinose zajednici, obitelji, braku i brizi za djecu.

Zanimljivo je i da se ovaj dan veže uz događaj poznat kao Movember – naziv nastao kao spoj riječi „mustache” (brk) – te „november” – koji uključuje simbolično puštanje brkova uz jačanje svijesti o zdravstvenim problemima muškaraca.

Govoreći u ime UNESCO-a, direktorica Žena i kulture mira Ingeborg Breines rekla je o MDM-u: “To je izvrsna ideja koja će pridonijeti rodnoj ravnoteži”, stoga drage čitateljice, poklonite danas svojim muškarcima nešto više pažnje nego obično, jer zaslužili su i oni jedan svoj dan u godini.

čitam...