Dani franjevaštva u Koprivnici

10:50h
0
Ilustracija

Koprivnički franjevci svome gradu, od 30. rujna do 4. listopada ove godine, pripremaju Dane franjevaštva. Naime, uoči blagdana sv. Franje, svi koji žele imaju prilike upoznati kakvim načinom života je, ovaj veliki svetac, u svijetu poznat kao svetac mira, proživio svoje zemaljske dane.

O tome će najprije govoriti fra Petar Cvekan na tribini: Franjo vjernik – „Gospodin mi dade vjeru!“. Tribina će biti u nedjelju 30. rujna s početkom u 17.00 sati u velikoj samostanskoj dvorani. Uslijedit će franjevačka krunica u 18.00 sati u crkvi, a nakon nje euharistijsko slavlje u 18.30 sati koje će predvoditi također fra Petar.

Od ponedjeljka 1. listopada do srijede 3. listopada biti će trodnevnica kada će se svakodnevno u 18.00 sati započeti s moljenjem franjevačke krunice, a u 18.30 sati će biti sveta misa s prigodnom homilijom o svetom ocu Franji, o njegovom životu i djelovanju.

Nakon mise, u 19.15 sati u ponedjeljak će se prikazivati igrani film o sv. Franji Asiškom „Brat Sunce i sestra Mjesec“. U utorak 2. listopada, nakon misnog slavlja, u 19.15 sati neki od članova franjevačkog svjetovnog reda govorit će na temu „Zašto sam dio franjevačke obitelji“. Posljednjeg dana trodnevnice, u srijedu 3. listopada prije same mise biti će obred preminuća sv. Franje, a u 19.30 sati započet će bdijenje uoči blagdana sv. Franje Asiškog.

Na sam blagdan, u četvrtak 4. listopada, svečano euharistijsko slavlje biti će s početkom u 18.30 sati, a predvodit će ga vlč. Krunoslav Pačalat. Također, pola sata prije sv. mise, molit će se franjevačka krunica.

Inače, sv. Franjo Asiški ubraja se među najveće svece, jer je svojim životom nastojao doslovno slijediti samog Isusa Krista. Svoj život živio je kao razgovor s Bogom. Nastojao je da svaka njegova riječ i svako njegovo dijelo budu govor ljubavi. U svojoj zaokupljenosti Isusom Kristom sv. Franjo je od Gospodina zamolio dvije milosti: Da za svoga života osjeti u duši i na tijelu, koliko god je to moguće, onu bol što ju je Gospodin podnio u vrijeme svoje pregorke Muke… i da osjeti u svome srcu onu neizmjernu ljubav kojom je Sin Božji gorio da dragovoljno podnese toliku muku za grešnike. Tako je dvije godine prije svoje smrti Franjo zadobio Isusove svete rane – na rukama i nogama stvorile su mu se izbočine kao čavli, a rana na boku mu je povremeno krvarila. Franjo je umro 1226. godine, a budući da se glas o njegovoj svetosti širio toliko naglo Franjo je, nepune dvije godine nakon svoje smrti, proglašen svetim.

čitam...