Danska kraljica Margareta II i princ Henrik posjetili Koprivnicu

12:45h
0
Marijan Špoljar predstavio je naivnu umjetnost glebinske škole danskoj kraljici Margareti II i njenom suprugu princu Henriku // Foto: Koprivnica.net

Danska kraljica Margareta II i njen suprug princ Henrik u četvrtak su u sklopu svog četvorodnevnog boravka u Hrvatskoj posjetili Koprivnicu.


 

Ispred Gradske vijećnice dočekala ih je gradonačelnica Vesna Želježnjak u pratnji svojih zamjenika Mišela Jakšića i Melite Samoborec te koprivničko-križevačkog župana Darka Korena.

Kraljica i princ popili su kavu po dolasku u gradsku vjenčaonu, a za to vrijeme im je gradonačelnica Želježnjak ukratko predstavila Koprivnicu. Spomenula je da u gradu djeluju poznate i jake tvrtke poput Podravke i Belupa, kao i dvije danske tvrtke, Carlsberg i Hartmann, koje je kraljevski par kasnije i posjetio. Pohvalila se Želježnjak šparnim hižama, gradskim biciklima, programom elektromobilnosti, a istaknula je kako Koprivnica teži biti i sveučilišni grad.

Kraljica Margareta u posjetu Carlsbergu // Foto: Mario KosPotom je povjesničar umjetnosti i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar kraljicu i princa upoznao s naivnom umjetnošću. Kraljica je i sama velika ljubiteljica umjetnosti (o tome više na kraju teksta) pa je sa zanimanjem slušala o nastanku i razvoju hlebinske škole naive. Razgledala je i prigodnu izložbu na kojoj su bila postavljena djela velikana naive, od njenih začetnika Ivana Generalića, Mirka Viriusa i Franje Mraza, pa do Filipovića, Gažija, Večenaja, Lackovića i Mije Kovačića, koji je sa suprugom bio nazočan u vjenčaoni te se upoznao s kraljevskim parom.

Kraljica Margareta II je po odlasku iz vjenčaone posjetila i izložbu „The good city” koja je u povodu njena posjeta postavljena u Galeriji Koprivnica. Tamo se zadržala kratko, jer je protokol nalagao odlazak u tvrtke Carlsberg i Hartmann.

Ispred tvornice dočekali su ih zaposlenici Carlsberga s danskim zastavicama, a nakon razgledavanja proizvodnih pogona, direktor Carlsberga Croatia Carsten Haerup Christensen upoznao je kraljicu i princa o poslovanju pivovare koja je osnovana 1971. godine, a trenutno je u danskom vlasništvu, zapošljava 320 ljudi i proizvodi velike količine pića za izvozna tržišta.

Bilo je riječi i o društvenoj odgovornosti tvrtke te o posebnoj povezanosti s hokejaškim klubom Medveščak iz Zagreba kojem je tvrtka sponzor. Kraljevskom je paru predstavljeno i novo pivo, Kraljevski Pan, kojeg su kraljica i princ odmah i isprobali. Koprivnički umjetnik Ivan Andrašić predstavio im je pak svoje umjetničko djelo koje govori o nastanku i proizvodnji piva.

Uslijedio je posjet Hartmannu, gdje su kraljicu i princa dočekali izvršni direktor grupe Hartmann Ulrik Kolding Hartvig te Melita Bači, glavna direktorica Hartmanna Hrvatska. Hartvig je istaknuo kako su Danska i Hrvatska povezanije nego ikad prije zbog hrvatskog ulaska u Europsku uniju, te da su u kulturološkom pogledu sličnosti koje imaju ova dva naroda u velikoj mjeri prevladale razlike. Dodao je kako je od 1999. godine Hartmann Hrvatska u stopostotnom danskom vlasništvu, dok je Melita Bači iznijela podatke o djelatnosti i proizvodnji koprivničke tvornice.

Danski kraljevski par u Hartmannu // Foto: Koprivnica.netKoprivnička slikarica Gordana Špoljar Andrašić predstavila je Hartmannove radionice za djecu koje se organiziraju prilikom Uskrsa i Božića, a slijepa djeca koja su tom prilikom bila na posebnoj radionici u Hartmannovim prostorima kraljici i princu uručila su prigodne poklone, jaja od papirne ambalaže koja su sami izradili. Kraljica Margareta II i princ Henrik obišli su i proizvodnju gdje su sa zanimanjem razgledali podloške i kutije za jaja.

Posjet kraljevskoga para pratile su izuzetno jake mjere osiguranja, kretanje novinara, fotoreportera i snimatelja bilo je strogo ograničeno. Kraljica i princ nisu se ovom prilikom obratili predstavnicima medija, među kojima je bilo i sedam danskih novinara. Ostavili su dojam normalnih, susretljivih osoba te su sa zanimanjem pratili sve što su im predstavili koprivnički domaćini.

Njihov posjet Koprivnici završio je svečanim ručkom u Podravkinom restoranu Štagelj u Starigradu, gdje su kušali autohtona podravska jela.

UMJETNICA KOJA JE ILUSTRIRALA TOLKIENA (Izvor: danas.net.hr)

Margareta II. rođena je tjedan dana nakon nacističke okupacije Danske i, budući da joj je djed po majci bio kralj Islanda, do 1944. nosi titulu islandske princeze. Kći je kralja Fridrika IX. iz dinastije Schleswig-Holstein-Soenderburg-Gluecksburg i majke Ingrid od Švedske, a ima dvije sestre. Udana je za francuskog diplomata, grofa Henrija de Laborde de Monpezata.

Žena profinjene ljepote kao mlada djevojka otputovala je u SAD i tamo se upoznala s najvećim rock zvijezdama – Elvisom Presleyom, Deanom Martinom i Jerryjem Lewisom. Ova osebujna kraljica, poznata kao strastvena pušačica, prva je žena na tronu Danske od 14. stoljeća, a zbog njenog dolaska na prijestolje referendumom je promijenjen ustav. Kao umjetnička duša sklona vizualnim umjetnostima bavila se kostimografijom, pa je dizajnirala kostime za film prema predlošku priče Hansa Christiana Andersena, a poznato je i da je ilustrirala danski prijevod Gospodara prstenova. Svoja slikarska djela potpisuje pseudonimom Ingahild Grathmer. Princ Henrik, s kojim dolazi u Hrvatsku, pijanist je i pjesnik.

Fotografije: Koprivnica.net / Mario Kos

{vsig}vijesti/10-2014/galerija-kraljica{/vsig}

 

čitam...