12.4 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Darko Koren o izborima // Nedonošenje proračuna ne može smijeniti župana, samo birači
D

Ne propustite

Ministarstvo uprave i GONG organizirali su u ponedjeljak u prostorijama Hrvatskog sabora okrugli stol o nacrtu prijedloga Zakona o lokalnim izborima. Na okruglom stolu je uz predstavnike ministarstava, Hrvatskog sabora i civilnog društva sudjelovao i župan Darko Koren sa suradnicima.

Župan Koren je na okruglom stolu istaknuo kako je načelno zadovoljan s predloženim zakonskim rješenjima, no dao je i određene prigovore. Dosadašnji oblik kontrole izvršne vlasti putem referenduma naveo je kao nelogičan, budući da se pokazalo da je neprovediv, pa ga je potrebno prilagoditi.

Isto tako, neprihvatljivim je prikazao istovremeno raspuštanje predstavničkog tijela i razrješenja župana, gradonačelnika i općinskih načelnika, ukoliko ne bi došlo do donošenja proračuna, što se planira uvesti. Koren je naveo kako smatra da proračun ne može biti taj koji testira i kontrolira izvršnu vlast, jer su poznati primjeri u kojima su nadležni pravovremeno i kvalitetno pripremili proračun, ali zbog isključivo političke volje u predstavničkom tijelu isti nije podržan.

Dodao je i kako je činjenica da su predstavnici izvršne vlasti izabrani na neposrednim izborima i samo onaj tko ih je izabrao ih može i smijeniti.

Glede prijedloga davanja ovlasti županu, gradonačelniku ili načelniku u imenovanju predstavnika jedinice u upravnim i nadzornim tijelima ustanova kojima je jedinica osnivač, kao i trgovačkim društvima u kojima jedinica ima dionice ili poslovne udjele, župan Koren je stava kako takvo imenovanje mora biti na tragu zajedničkog dogovora i međusobnog suglasja predstavničkog tijela i izvršne vlasti.

Pohvalio je uvođenje instituta kontrole pojedinačnih neupravnih akata bilo izvršne, bilo predstavničke vlasti.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×