31.5 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

David Emanuel Lukšić prvi na međunarodnom natjecanju na Cipru!
D

Ne propustite

David Emanuel Lukšić je učenik četvrtog razreda Gimnazije „Fran Galović” Koprivnica koji je u suradnji s mentoricom Marinom Furkes snimio video u trajanju od tri minute gdje opisuje „Diffie – Hellman key exchange” iz područja kriptografije. Zanimljiv matematički problem učenik je prijavio na natječaj “Le-MATH: Learning Mathematics through new communication factors” i osvojio ulazak u finale međunarodnog natjecanja „MATH-Factor” koje se održalo od 24. do 28. travnja na Cipru uoči matematičke konferencije EUROMATH 2014 na kojoj su sudjelovale profesorice Marina Furkes i Marina Njerš.

Dan prije samog finala David i njegova mentorica Marina Furkes imali su intervju koji je sa svojim suradnicama vodio Helmut Loidl iz Austrije. Intervju je utjecao i na konačnu odluku nakon provedenog natjecanja, a David je svojim nastupom, izlaganjem i izvrsnim objašnjenjem kompleksnog matematičkog problema uspio osvojiti žiri koji je odlučio Davida proglasiti pobjednikom međunarodnog natjecanja „MATH – Factor”.

Profesorice koprivničke gimnazije Marina Furkes i Marina NJerš s Davidom Emanuelom Lukšićem na Cipru Nagrada koju je osvojio bila je tablet Microsoft surface RT 32 GB i knjiga „Mathematics for competitions”, a na međunarodnom natjecanju sudjelovalo je više od 400 učenika od 9 do 18 godina iz ukupno 18 zemalja koji su se natjecali u 4 kategorije. David je bio jedini predstavnik iz Hrvatske u kategoriji „MATH-Factor” što zauzima posebnu međunarodnu razinu i prezentaciju ne samo koprivničke gimnazije već i cijele zajednice u kojoj djeluju ovako mlade istraživačke nade. Putovanje se realiziralo zahvaljujući financijskoj potpori Koprivničko – križevačke županije, Grada Koprivnice, Hartmanna, Podravke i Gimnazije „Fran Galović” Koprivnica. Čestitamo Davidu i želimo mu još mnogo ovakvih nagrada!

Video zapis koji je bio poslan na natječaj objavljen je i na službenim stranicama već spomenute konferencije koji možete pogledati na linku http://le-math.eu/index.php?id=533

Davidova pobjeda može biti velika motivacija ostalim učenicima da i oni okuse čari međunarodnog natjecanja možda već sljedeće godine uoči konferencije EUROMATH 2015.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Informacije na linku

Kreće gradnja magistralnog vodovoda kroz podravsku općinu, poljoprivredna polja bit će prekopana

U Općini Novigrad Podravski doznajemo kako su Koming Koprivnica i Vodne Usluge Bjelovar sklopili ugovor o gradnji novog magistralnog...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×