20.2 C
Koprivnica
Srijeda, 29. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
parlamentarni izbori

DETALJNE UPUTE ZA GLASANJE Što znači preferencijalni glas, što ako zaokružite samo kandidata ili samo listu ili oboje
D

Ne propustite

U nedjelju, 5. srpnja, održavaju se parlamentarni izbori na kojima biramo 10. saziv Sabora.

Pravo na glas imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. U Sabor se bira 151 zastupnik, a od toga se 140 zastupnika bira se u deset izbornih jedinica, odnosno u svakoj po 14 zastupnika.

Također, tri zastupnika zastupnika biraju birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, odnosno dijaspora, na temelju lista u posebnoj XI. izbornoj jedinici. Osam zastupnika u sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina, u posebnoj XII. izbornoj jedinici, koju čini područje Republike Hrvatske.

Na dan izbora, glasati se može od 7 do 19 sati. Biračka mjesta zatvaraju se u 19 sati, a biračima koji su se tada zatekli na biralištu omogućit će se glasanje.

Nakon provedenih izbora i objavljenih rezultata, koalicije i stranke koje uđu u parlament pokušat će sastaviti Vladu, a mandat za sastav Vlade daje predsjednik Republike.

Rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor izbora utvrđuje Državno izborno povjerenstvo.

Glasanje se obavlja osobno, glasačkim listićem. Glasa se za liste izborne jedinice navedene na glasačkom listiću, u našoj, II. izbornoj jedinici lista je ukupno 19, što znači da ćete pred sobom imati ‘plahtu’ od papira.

Kako preferencijalno glasati

Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice. Ako birač želi pojedinom kandidatu na toj istoj listi dati preferencijalni glas, zaokružuje još i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas.

Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor izmijenjen je početkom 2015. godine, do tada se glasalo u sustavu zatvorenih lista, prema kojem se glasalo samo za listu, a poredak kandidata odredile su stranke.

No sada to više nije slučaj te osim za listu, možete zaokružiti i određenog kandidata za kojeg smatrate da mora u sabor.  Evo na što treba obratiti pažnju:

Preferencijalni glas bit će vrijedeći ako ga dodijelimo kandidatu s liste koju smo također zaokružili na glasačkom listiću.

Ako se zaokruži samo lista, a ne i prefencijalni glas kandidatu, listić je važeći.

Zaokružili ste samo kandidata s neke liste, a ne i listu, automatski će glas ići i kandidatu i njegovoj listi.

Ako birač glasa za jednu listu, a preferencijalni glas da kandidatu s neke druge liste, onda će biti vrijedeći samo glas dodijeljen listi i kandidatov će propasti.

Ako je birač dao preferencijalni glas za kandidate s različitih lista i zaokružio redni broj jedne lista na kojima se oni nalaze, listić je važeći u odnosu na glas za listu, kao i za preferirani glas s liste ako je toj listi dao samo jedan glas.

Listić će biti nevažeći ako se na listiću zaokruže dvije liste.

Ako netko na listiću zaokruži dvojicu kandidata, bilo s iste liste ili s dvije različite liste, ti će glasovi biti nevažeći.

Listić će biti nevažeći i ako ne bude zaokružen uopće ili ako po njemu šarate.

U Sabor bi, uz one koji će biti visoko na listama, trebali ući i svi oni koji u preferencijalnom glasovanju dobiju najmanje 10 posto ukupnih glasova koje je dobila lista, no umjesto njega može ući i njegova zamjena ili netko drugi s liste.

Ako se dogodi da dva ili više kandidata imaju isti broj preferiranih Ako se dogodi da dva ili više kandidata imaju isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata.

Izvor: tportal.hr

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

MLADI & USPJEŠNI

[VIDEO] BRAVO! Troje mladih i talentiranih glazbenika iz naše županije na popisu najboljih ispod 30 godina

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS Zamp) objavilo je zanimljiv popis na kojem se našlo 30 uspješnih hrvatskih autora, mlađih od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×