15.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Djeca Koprivnice za djecu Afrike
D

Ne propustite

081009-skola-afrika-mOsnovna škola Braća Radić Koprivnica uključila se u projekt  pod nazivom Škole za Afriku, koji se u svijetu provodi već četiri godine na inicijativu UNICEF-a, Zaklade Nelson Mandela i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava. Cilj projekta je omogućiti obrazovanje djeci u najsiromašnijem dijelu svijeta, zemljama južne Afrike – Ruandi, Malaviju, Angoli, Južnoafričkoj Republici, Mozambiku i Zimbabveu. Obrazovanje je za njih prilika da izađu iz kruga siromaštva, neznanja i bolesti.

– UNICEF u Hrvatskoj  ove godine prikuplja sredstva za poboljšanje obrazovnog sustava u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu, Ruandi, koja se teško oporavlja od ratnih zbivanja koja su se dogodila u isto vrijeme kao i rat u Hrvatskoj. Više od polovine stanovništva u Ruandi  preživljava s manje od pet kuna na dan, a svako treće dijete nema mogućnosti školovanja. Mnogo djece živi bez roditelja, starija djeca vode brigu o mlađoj, mnogobrojne su  jednoroditeljske obitelji. Zbog siromaštva, neobrazovanosti i nedostatka pitke vode česte su bolesti, a rašireni su AIDS i malarija, stoji u obavijesti koju su učenici koprivničke škole poslali institucijama.

– Naši učenici imaju priliku pomoći! Na zanimljiv i poučan način organiziraju aktivnosti prikupljanja sredstava za pomoć svojim vršnjacima u Ruandi. Novac koji skupe upotrijebit će se za izgradnju i obnovu škola, sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju učitelja. Posebna briga vodit će se o djevojčicama koje su više od dječaka uskraćene za mogućnost školovanja, rekla je ravnateljica škole Marija Puhalo i dodala da osim što će pomoći vršnjacima, njeni učenici imaju prilike naučiti nešto i o sebi – bolje  shvatiti  koliko je obrazovanje važno za njihov život i naučiti više cijeniti ono što imaju – priliku za učenje, roditelje, djetinjstvo u kojem nisu primorani teško raditi. U sklopu projekta, planira se u PŠ Koprivnički Ivanec berba kestena, a umjesto tradicionalne kestenijade, prihod od prodaje kestena namijenit će se vršnjacima u Africi. U školi će se 20. listopada u 18 i 30 sati opširnije predstaviti projekt Škole za Afriku uz istovremeno provođenje akcije sakupljanja sredstava Jabuka za udžbenik. Za Dan grada bit će na Zrinskom trgu organizirana prodajna izložba radova likovne grupe naše škole inspiriranih Afrikom, 11. prosinca na dan UNICEF-a učenici će prirediti Božićni program za roditelje i građanstvo, u Domoljubu u 18 sati, a prihod od prodanih ulaznica donirat će se školama u Africi.

Djelatnici škole i učenici pozivaju sve zainteresirane na događanja koja pripremaju i da na taj način doprinesu ostvarivanju ciljeva ovog humanitarnog projekta.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×