Dječji čitateljski klub Čituljko proslavio svoj prvi ročkas

Kroz proteklu godinu održavanja pokazalo se da je to aktivnost koja djeci pričinjava veliku radost i dođe im kao odmor od svakodnevnih obaveza.

12:25h
0

U ožujku ove godine dječji čitateljski klub Čituljko obilježio je prvu godinu djelovanja.


Počeo se provoditi kao redoviti program Dječjeg odjela koprivničke Knjižnice od ožujka prošle godine. Klub je namijenjen osnovnoškolcima koji vole čitati, raspravljati, družiti se i sklapati zanimljiva poznanstva na temelju pročitanih knjiga. Kako su, zasad, članovi Čituljka samo djevojčice, neizbježno je da se puno priča o raznim temama prije nego se prijeđe na razgovor o knjizi. Zatim kreće rasprava o tome što im se svidjelo, a što ne, što bi promijenili, što su naučili, pojašnjavanje nepoznatih pojmova te na kraju likovni zadatak inspiriran pročitanom knjigom.

Kroz proteklu godinu održavanja Čituljka pokazalo se da je to aktivnost koja djeci pričinjava veliku radost i dođe im kao odmor od svakodnevnih obaveza, gdje s ostalom djecom mogu razgovarati o sličnim interesima i problemima, a prije svega imaju s kim podijeliti ljubav prema čitanju, pisanju i crtanju. Baš je razgovor, prije svega, vrlo potreban, jer im pomaže da nakratko uspore, saberu svoje misli i izraze ih.

Osim rasprava o naslovima i likovnih uradaka, ponekad se, ovisno o raspoloženju, članice okušaju u pisanju pjesmica i kratkih priča, a motivi i teme su najčešće oni koji se nametnu i u zadanom naslovu za čitanje.

U klubu se također vježba čitanje naglas, za koje se pokazalo da članice kluba jako vole, jer u njima stvara veliki osjećaj zadovoljstva i samopouzdanja. Time vježbaju dikciju, artikuliran govor i javni nastup, a važno je istaknuti i kako jedna drugoj pomaže oko pravilnog izgovora i međusobno se ohrabruju na čitanje naglas.

Na proteklom sastanku razgovaralo se o tome što su zadnje pročitali prema vlastitom izboru, a na čitanju na samome sastanku našla se nova zbirka pjesama Nikoline Manojlović Vračar Što sve: ilustrirana enciklopedija glagola u kojoj se kroz zabavne rime izmjenjuju apstraktno i konkretno.

Najveći poklon Čituljku, nove su članice koje su se pridružile baš na proteklom sastanku, a idući put druženje je predviđeno za 29. travnja u 18 sati u sobi za sastanke na prvom katu knjižnice. Čitat će se pjesme prema vlastitome izboru.

čitam...