Dobit Komunalca u prošloj godini iznosila je oko šest milijuna kuna

10:13h
0
Predsjednica Uprave Komunalca Maja Hleb obraća se nazočnima prilikom proslave 56. obljetnice tvrtke // Foto: Mario Kos

Odgovarajući na pitanja novinara prilikom proslave 56. godišnjice od osnutka Komunalca, predsjednica Uprave Maja Hleb otkrila je kako je to gradsko poduzeće u 2013. godini ostvarilo značajnu dobit.


– Završni račun još nije revidirala komercijalna revizija koje smo obveznici po Zakonu o reviziji, ali ostvarena je dobit. Ona će iznositi oko šest milijuna kuna, naravno, prije oporezivanja. Kad se na to plati porez, ostat će nešto niži neto iznos. Standardno, kao i uvijek, voda, odvodnja i pročišćavanje te opskrba prirodnim plinom ostvarili su pozitivan rezultat, dok je komunalni sektor negativan s obzirom da su cijene komunalnih usluga stare 12, a neke i 14 godina – rekla je Maja Hleb.

Koliko je bio prihod u odnosu na pretprošlu godinu?

– Prihod je nešto porastao, ali to je više zbog cijene plina nego što bi porastao radi količina. Znate da je zima bila topla, količine plina koje smo isporučili su bile manje. Vode je isporučeno manje s obzirom na sve veću štednju i poslovnih subjekata i građana u potrošnji vode, a usluge sajmišta, tržnice, odvoza optada i komunalnog sektora ostale su na standardnoj razini. Dakle, povećanje prihoda rezultiralo je cijenom plina koju je odredila Vlada RH i na koju Komunalac ne može utjecati, ali i ostalim prihodima. Primjerice, naplatili smo dosta nenaplaćenih potraživanja iz ranijih razdoblja.

Kako će se upotrijebiti dobit?

– Dobit će biti raspoređena po odluci vlasnika. Nadzorni odbor nema utjecaja na raspodjelu dobiti, o tome odlučuje vlasnik, odnosno Skupština Komunalca, koja će se održati u lipnju – zaključila je Maja Hleb.

čitam...