Darujte osmijeh Laticama

Dođite na veliki koncert koji će pokazati veliko podravsko srce i jedinstvo

Kad ste roditelj djece s teškoćama u razvoju, kad vam se da dijagnoza, shvatite da vam se cijeli život svodi na nadu da će vam dijete reći "mama", da će propuzati i hodati.

14:17h
0
Za odličnu atmosferi pobrinuli su se i Mejaši // Foto: Tomislav Jurenec
Mejaši // Foto: Tomislav Jurenec

Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice javnost je upoznala sa svojim aktivnostima za koje se proteklih mjeseci skupljaju sredstva akcijom “Darujte osmijeh Laticama”.

Akcija je počela 15. prosinca, a završava 15. ožujka, dok će završna priredba biti istoimeni humanitarni koncert u srednjoškolskoj sportskoj dvorani u Koprivnici 12. ovog mjeseca.

– U akciju smo ušli kao dio Koprivničke bajke što nam je, kao i podrška Grada, značilo vrlo mnogo – rekla je Nevenka Fuchs i zahvalila prisutnima v.d. gradonačelnika Mišelu Jakšiću, zamjenici Meliti Samoborec, pročelniku Darku Ledinskom te novouključenoj županijskoj povjerenici za ravnopravnost spolova Verici Rupčić.

Istoj je na partnerstvu zahvalio i Mišel Jakšić, kao i Laticama na velikom srcu, motivu i elanu, uvjeren kako će Grad i dalje u partnerstvu s ovakvim udrugama nastaviti ostvarivati tako velike priče i rezultate.

– Vjerujem da će sve dobre vibracije na Koprivničkoj bajci i božićnom domjenku, biti prisutne i na humanitarnom koncertu. One nam pokazuju da trebamo još više ustrajati na takvim projektima, jer tu se vidi razlika između velikih i malih gradova, jer je upravo ta solidarnost i borba za jednakost ono što nas čini gradom – riječi su v.d. gradonačelnika.

Akcija za naše male sugrađane privodi se kraju // Foto: Matija Gudlin

Predsjednica Latica Nevenka Fuchs uputila je građane koji putem akcije uplaćuju na račun Udruge, kako Latice čini 70-ak djece te da ona i dalje raste te smo rehabilitacijske programe podijelili po grupama.

– Kad ste roditelj djece s teškoćama u razvoju, kad vam se da dijagnoza, shvatite da vam se cijeli život svodi na nadu da će vam dijete reći “mama”, da će propuzati i hodati. Kad se to ostvari, onda se nadate da će krenuti u osnovnu školu s redovnim programom, a kao pripremu imamo rehabilitacijsku igraonicu Dodir – opisuje nam N. Fuchs, i sama mama djeteta s teškoćama u razvoju te nadodaje kako većina djece i završi u redovnom programu.

Predsjednica Latica Nevenka Fuchs // Foto: Matija Gudlin

Uz to, upoznala nas je i s mlađim klubom Naši anđeli koji se bavi rehabilitacijom i socijalizacijom školske djece kroz praznike. Također, spomenula je i program rehabilitacije djece pokrenute u partnerstvu s Poliklinikom za fizikalnu medicinu “Dr. Milena Stojčević-Polovina” iz Zagreba.

– Cilj nam je dovesti u Koprivnicu tim liječnika koji bi nas, djecu i voditelje naučio kako odraditi rehabilitacijske radionice, jer vrlo teško organizirati redovne odlaske u Zagreb s djetetom kojemu to treba – priča predsjednica Latica.

Doznajemo i kako je Udruga aplicirala na natječaj Alps – Adriatic u Austriji, u partnerstvu sa slovenskom udrugom Sončeko te austrijskom Eisenstadt.

Foto: Matija Gudlin

– Svoj rad želimo prezentirati vani te dobru praksu koju stručnjaci koriste vani prenesemo u Koprivnicu – rekla je N. Fuchs i nadodala kako uz sve navedeno, sredstva odlaze i na terapijsko jahanje u udruzi Osmijeh te na poludnevni boravak za osobe s intelektualnim teškoćama koje se trenutno održavaju triput tjedno.

Humanitarni je koncert najavljen za narednu nedjelju s početkom u 19 sati, a ulaznica za koncert će iznositi 30 kuna. Nastupit će Gazde, Mejaši, Dangube, Zgubidani, Mjesečina, Gordana i Miroslav Evačić, Mirko Švenda Žiga, Mladen Medak Gaga, Franjo Barić, Romana Pavliša, a ulaznice će se moći kupiti u Šarenom dućanu i caffe barovima Galerija, Kaktus, Espresso i Stadion u Koprivnici, Lotus u Virju te u obrtu za ugostiteljstvo Kaktus u Đurđevcu. Također, ulaznica će biti i na ulazu u dvoranu na dan koncerta.

Darko Ledinski i Verica Rupčić // Foto: Matija Gudlin

– S obzirom da naša udruga slavi 50 godina, Podravka i njena udruga volontera PULS pripremaju nam i jedno slatko iznenađenje te želim istaknuti da se osim prikupljanja financijskih sredstava, ovom akcijom pokrenula i velika pozitivna energija – zaključila je N. Fuchs i zahvalila Verici Rupčić na pokroviteljstvu Povjerenstva za ravnopravnost spolova za koncert i humanitarnu akciju.

– Koliko je ova akcija značajna ne razmišljamo u svakodnevnom, uobičajenom životu, dok ne dođemo u priliku da nam se nešto slično dogodi u obitelj, posebice kad su u pitanju djeca. Daje toplinu oko srca kad nam se u trenucima kad nam se čini da smo sami, pa kad se pokaže da se uključuju ljudi oko nas kojima je stalo – zaključuje Verica Rupčić osvrčući se na roditelje djece s teškoćama u razvoju.