23.5 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
majstorica u svom poslu

Dolores Kolonić već 18 godina frizira Ludbrežane: Frizura nisu samo vikleri, haube i minival, moda se brzo mijenja, a kritika je dobra za napredovanje
D

Rastužila su me podmetanja i lažne optužbe nekih kolegica da radim na crno za vrijeme lockdowna, što apsolutno nisam, dok su kod nekih mušterije izlazile na stražnja vrata. Osobno sam uvijek bila odgovorna i nastojala biti primjer drugima, kazuje ona.

Ne propustite

Želja da postane frizerka, pratila je Dolores Kolonić odmalena. Već tada su njezine lutkice dobivale kreativan izražaj pa su, sve odreda, bile uredno počešljane. Htjeli smo se na licu mjesta uvjeriti u njezino znanje, vještinu i ljubav prema tom zanimanju pa smo Dolores posjetili u njenom frizerskom salonu „Cult“ na Trgu svetog Trojstva u Ludbregu čija je vlasnica već 18 godina. I to baš u trenutku kad je oblikovala svečanu mladenačku frizuru maturantici Marti.

– Rado sam s mamom odlazila u frizerski salon Ružić kod gospođe Branke Ružić gdje sam kasnije izučila zanat i ostala raditi. Tada je nastava bila organizirana na način da smo tjedan dana polazili u školi, a zatim smo išli na praksu koja je bila važnija od teorije, za razliku od današnjeg sustava školovanja kada učenici imaju jako malo praktičnog rada – priča Dolores.

Uspjesi nisu slučajni

Dobitnica je i brojnih priznanja, postigla sjajne uspjehe koji nisu došli slučajno. Zasigurno su rezultat velike ljubavi, htijenja, znanja i ozbiljnog stava prema frizerskoj profesiji.

Na državnom natjecanju u Opatiji 2007. godine predstavljala je Obrtničku komoru Varaždinske županije. Nastupila je u kategoriji „fantazija“ s kreacijom Cvijet na šeširu i osvojila treće mjesto. Plasman joj je omogućio sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu frizera 2008. godine u Chicagu gdje je branila boje hrvatske reprezentacije u iznimno velikoj i kvalitetnoj konkurenciji među 2.000 natjecatelja.

– Sudjelovanje na svjetskoj smotri najboljih izborila sam zahvaljujući svom upornom radu, ali i organizaciji Udruženja ludbreških obrtnika, posebno tadašnjoj tajnici Ivanki Milak. Puna lijepih dojmova i zadovoljna osvajanjem desetog mjesta vratila sam se iz SAD-a. A tada sam se ugodno iznenadila kad sam saznala da me čeka javno priznanje Grada Ludbrega – priča nagrađivana frizerka.

Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak

Dolores ističe da je potrebno puno ulaganja vremena, energije, ljubavi i znanja da bi se uspješno poslovalo. Bitno je njegovati kreativnost i educirati se.

– Konkurencija je prisutna, moda se brzo mijenja, standardi poslovanja podižu se na višu razinu i zaista nije lako. Svaka kritika omogućava mi da budem bolja. Pohvale obvezuju, ali su kritike mnogo bolje za napredovanje – kaže.

Važna je kolegijalnost

Raduje se svakom novom usavršavanju, a sada se usredotočila na online edukacije. Razdoblje koronakrize, kaže, nije joj narušilo poslovanje, ali bez potpore države bilo bi teško preživjeti. Zadovoljna je načinom na koji je Vlada pronašla rješenje za pomoć i očuvanje radnih mjesta i obrta. Jedino je razočarana nekolegijalnošću koja je postala uočljivija, misleći pritom da su neke frizerke radile na crno u vrijeme lockdowna.

– Rastužila su me podmetanja i lažne optužbe nekih kolegica da ja radim na crno, što apsolutno nisam, dok su kod nekih mušterije izlazile na stražnja vrata. Osobno sam uvijek bila odgovorna i nastojala biti primjer drugima. A tada je bilo najvažnije da ne ugrožavamo svoje zdravlje i zdravlje klijenata. Osim velikih razočaranja, prepoznala sam i kolegice koje su bile spremne pomoći, i to je lijepo – kaže Dolores.

Frizerski saloni oduvijek su slovili za mjesto na kojem se, osim nove frizure, mogu razmijeniti informacije, čuti najnovije vijesti, podijeliti problemi, pa su tako često frizeri i svojevrsni psiholozi.

– Klijenti imaju potrebu i da ih saslušam, da se opuste jer se redovitim dolascima razvijaju bliski odnosi. Naravno, najvažnija im je frizura, ali vole sa mnom podijeliti neke situacije koje su ih snašle, često me traže i savjet. Klijentice mi znaju reći “Dođem kod tebe i osjećam se kao nova osoba!” – smije se.

Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak

Frizura mora odgovarati osobnosti, stilu, proporcijama lica, vrata, tijela te nadopunjavati osobnost. Smatra da frizer mora biti stručan u svom poslu, ali svatko ima neko područje koje mu se više sviđa.

– Puno je lakše kad osoba zna što želi. Ali isto tako osjećam olakšanje kad ima povjerenja i želi prihvatiti savjet. Volim pomak u moderno, jer frizerstvo nisu samo vikleri, haube i minival. Najbitnije je da frizura bude čvrsta. Obožavam raditi svečane frizure, to me najviše ispunjava – kaže.

Kako do lijepe kose?

-Za zdravu kosu najvažnije je da se hrani iznutra, da se unose vitamini. Suha kosa traži puno hidratacije, tanka volumen, dok oštećena vapi za proizvodima za bogatu njegu – objašnjava.

Sadašnji izazovi koronakrize pokazali su važnost frizerskih salona i frizerstva. Jer ono je umjetnost, znanje koje nikad neće moći zamijeniti strojevi. Potrebne su ruke i talent umjetnika, a Ludbreg, sasvim sigurno, ima vrhunsku majstoricu u svom poslu.

Foto: Marina Hižak
Model: maturantica Marta Škoro
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kod Koprivnice

Djevojku (21) retrovizorom ozlijedio 66-godišnji vozač, policija ga našla nakon što je pobjegao

Pisali smo jučer o prometnoj nesreći u Jagnjedovcu kod Koprivnice, u kojoj je ozlijeđena 21-godišnja pješakinja. Vozač je bezobrazno...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×