30.1 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Dom za starije i nemoćne // Marija Bukovčan predstavila Novigradske priče za sečanje
D

Ne propustite

Marija Bukovčan, umirovljenica iz Novigrada Podravskog danas je predstavila svoju zbirku korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica.

U zbirci pod nazivom ‘Novigradske priče za sečanje’ Marija Bukovčan prikupila je i opisala brojne narodne običaje koji se više ne prakticiraju u Novigradu, ali niti igdje drugdje. Kako sama autorica govori, ti običaji davno su zaboravljeni i njihovo mjesto zauzeli su moderni običaji kojima često nedostaje simpatičnosti i šarma starih običaja. Autorica je vrlo aktivna u svojem rodnom Novigradu gdje još uvijek pjeva u zboru i izrađuje razne starinske predmete kao što su „poculice”, a u svojoj kući uredila je i muzej koji se može posjetiti.

Stanari Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica okupili su se kako bi im autorica predstavila knjigu, no s predstavljanja su otišli prepuni dojmova i prisjetili se svojih dogodovština kada su bili djeca, a kasnije mladići i djevojke. Prisjetili su se nekadašnjih svadbenih običaja i običaja prošnje kao i teškog rada koji je bio neizbježan na selu u ono vrijeme.

Okupljeni su se vrlo aktivno uključili u priču, budući da su neki i sami iz Novigrada, a cijelu atmosferu upotpunila je i pjesma. Korisnici Doma, posebno na ovakvim susretima vole zapjevati i prisjetiti se vremena kada su bili mladi, a upravo ih je svestrana Marija Bukovčan vratila u davna vremena.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Neke države ga povukle

Pod istragom je popularni lijek protiv bolova koji se prodaje i u Hrvatskoj, može izazvati ozbiljne komplikacije

Europska agencija za lijekove (EMA) potvrdila je da istražuje jedan lijek protiv bolova, a radi se o lijeku metamizol. Kako...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×