6.3 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Vijeće izglasalo

Donesen rekordni proračun u povijesti Koprivnice, obnovit će se Starčevićeva, graditi rotor kod HAK-a, novi vrtići, staza uz magistralu…
D

Jakšić je spomenuo i brojne zahvate na infrastrukturi koji bi mogli značajno izmijeniti vizuru grada

Ne propustite

Koprivnički gradski vijećnici na današnjoj su sjednici Gradskog vijeća izglasali proračun za iduću godinu te projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Proračun iznosi nešto više od 47 milijuna eura, a rekordan je u povijesti grada, rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

– On pokazuje ekonomsku snagu gospodarstva, koje ima sjajne performanse posljednjih godina, radi više od 16.400 ljudi i povećale su se plaće. Imamo i 2:1 omjer zaposlenih i umirovljenika i to nas puni optimizmom. Uz naše kapitalne investicije kroz proračun, tu se i vidi koliko je kapacitet gradske uprave za EU projekte jer puno toga dolazi iz EU sredstava. Naglasio bih da smo u ovoj godini proširili socijalne usluge, cenzus je dignut, pratit ćemo što će se događati i biti spremni intervenirati. Nismo imali promjene u cijenama vrtića, naknada za otpad i vodu, pogotovo kada vidimo što se događalo u Hrvatskoj pod pritiscima inflacije. Ostali smo i bez prireza, nismo išli zadirati u novčanike naših sugrađana. Dio koji uvijek najviše zanima sve u projektima je nastavak projekata poput škole, vrtića, trga. Iduća godina nosi nam vrtić Bajer i Herešin gdje dižemo kapacitet za više od 300 mjesta. Pokrenut ćemo i dogradnju škole Braća Radić. Očekuje nas i završetak radova na aglomeraciji, gdje smo imali podosta izdvajanja za sanaciju ulica, a imat ćemo ih još. Stvarno jedan ambiciozan proračun, ali uopće ne sumnjam da ćemo ga realizirati na zadovoljstvo Koprivničanki i Koprivničanaca – predstavio je Jakšić planove.

Spomenuo je i brojne zahvate na infrastrukturi koji bi mogli značajno izmijeniti vizuru grada.

Primjerice, 640.000 eura predviđeno je za izgradnju potpuno nove prometnice i popratne infrastrukture u Ulici dr. Alberta Heinricha, čime bi se proširila stambena zona Cerine. Samo proširenje stambene zone stajat će još 265.000 eura.

gradsko vijeće
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Planira se i proširenje poslovne zone Radnička vrijedno 208.000 eura te nastavak komunalnog opremanja stambene zone Cvjetna (44.000 eura).

Također, nastavit će se s gradnjom kružnih tokova, kao što je onaj nedavno završen na spoju Zagrebačke i Križevačke. Jedan bi trebao biti na spoju Ulice Ivana Mažuranića, Starogradske i Špoljarske, odnosno kod HAK-a (470.000 eura), zatim na spoju državnih cesta DC2, DC20 i Starčevićeve (33.000 eura) i na Trgu mladosti (15.000). Za posljednja dva spomenuta kružna toka planira se izraditi projektna dokumentacija i ishoditi potrebne dozvole, dok se prvi i najvrjedniji planira i graditi.

Uz kružni tok, Starčevićeva će proći i temeljitu obnovu vrijednu 525.000 eura kojom će se cijela pretvoriti u dvosmjernu.

Također, kao što je najavljivano, gradit će se pješačko-biciklističko staza Draganovec – Štaglinec te pješačka staza u Cvjetnoj ulici.

Među velikim projektima je i cesta od igrališta NK Zagorec do Herešina, a tu je i prijelaz Radnička preko državne ceste DC2 i pruge R202, za koji će se iduće godine izraditi dokumentacija i pribaviti dozvole. Taj je prijelaz, kako smo pisali, već dugo vremena želja mještana koji prelaze preko opasne prometnice.

Oporba je imala primjedbe na proračun, primjerice Davor Milaković iz Domovinskog pokreta, koji smatra da ima prostora za poboljšanje, poput povećanja naknada za novorođenčad, jednosmjenske nastava u svim školama, poboljšanja nataliteta, dovođenja investitora, povećanja broja radnih mjesta, građenja barem jednog doma za starije i  povećanja subvencija jer su mirovine premale, rekao je, između ostaloga.

Gradsko vijeće
Saša Cestar // Foto: Ivan Balija

Saša Cestar (HDZ) smatra da je proračun korektan, a posebno je istaknuo obnavljanje Starčevićeve.

– Drago mi je što će se Starčevićeva zablistati novim sjajem kako i priliči ulazu u grad – rekao je.

Ipak, kritizirao je što nema nogostupa u Vinodolskoj ulici, podvožnjaka ispod pruge i državne ceste u Draganovcu i nogostupa u Mlinarskoj ulici.

– Šteta što taj plan jače ne prati aglomeraciju i što se prometnice po gradu bolje ne uređuju, nego se svodi na krpanje. To se može puno bolje. Očekivao sam više u tom građevinskom dijelu s obzirom da se proračun dobro puni – rekao je Cestar.

Svoje primjedbe su iznijeli i Mladen Fajdetić, koji se osvrnuo na amandman o financiranju atlasa, likovnih mapa i materijala za tehničku kulturu, te Goran Pakasin, koji smatra da treba više financirati Renesansni festival i preusmjeriti dio izdvajanja Komunalca iz manifestacija u plaće djelatnika.

Jakšić se prvenstveno osvrnuo na radove u infrastrukturi i probleme s rokovima i radnom snagom.

– Neke stvari su trebale biti riješene već ove godine, ali moramo uzeti u obzir da Koming sa svim onim što radi u Koprivnici radi i na aglomeraciji. Druga stvar je ogroman problem sa sirovinom, teško je doći do asfalta. Nemamo koga uzeti drugoga osim njih, svi drugi su zauzeti. Fizički je nemoguće sve završiti u ovoj godini. To je realno stanje i ne događa se samo u Koprivnici, svugdje je problem s radnom snagom. Sve što smo mogli odraditi nakon radova za aglomeraciju, odradili smo, a radimo i dalje na ulicama. Neki su se planovi rastegnuli, ali to je nešto na što teško možemo utjecati. Pavelinska je prošla nekih 85% položenih cijevi, a imali smo obećanje da će otvaranje biti do Božića, ali ta trasa prema Banovcu i Podravki trebala otvoriti tijekom siječnja. Prijelaz Draganovec, do ove gradske uprave o tome nije govorio nitko. To smo pokrenuli mi i u skladu s time ide pješačka staza, a nastavljamo s projektom prelaska državne magistrale i pruge. Mi to sami ne možemo riješiti. Od Hrvatskih cesta i željeznica i dalje nismo dobili krajnji sud. Pokazali su razumijevanje za taj problem, ali i oni svoje planove donose na temelju nekih brojki – odgovorio je Jakšić.

Proračun za 2024. i projekcije za 2025. i 2026. na kraju su izglasane većinom od deset glasova za.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kulturno događanje

FOTO/VIDEO Brojni ljubitelji umjetnosti došli na otvorenje izložbe Stjepana Kečkeša u Virju, evo kako je bilo

Stjepan Kečkeš, slikar iz Virja, posebna je pojava naivnog slikarstva. To je i jedan od povoda zašto je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×